Video Intervenţie periculoasă a pompierilor, în urma unor scurgeri de gaz de la o autocisternă de transport GPL / 500 de oameni, evacuaţi/ Pericolul de explozie a fost înlăturat

Pompierii din Galaţi intervin în cazul unei autocisterne de transport GPL care prezintă scurgeri de gaze. Intervenţia pompierilor este periculoasă, în condiţiile în care în apropiere se află calea ferată şi există pericol de explozie, transmite corespondentul Mediafax.

1394 afișări

UPDATE ora 15.30: Pericolul de explozie din Galaţi a fost înlăturat

Pompierii din Galaţi au reuşit să înlăture pericolul de explozie din satul Traian după o intevenţie de cinci ore. Traficul a fost reluat, iar societatea de care aparţine cisterna a primit o amendă de 5.000 de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pompierii au scos gazul din cisterna avariată şi autospeciala a putut părăsi zona.

Terenul pe care s-a desfăşurat operaţiunea a fost udat cu apă pentru a opri înaintarea gazului către zona locuită şi către şosea.

Cei 500 de localnici din satul Traian care au fost evacuaţi de jandarmi s-au întors la casele lor. De asemenea, traficul rutier şi cel feroviar au fost reluate.

La faţa locului au rămas în supraveghere o echipă de pompieri şi o autospecială cu apă şi spumă.

Societatea comercială care deţina cisterna a fost amendată de ISU. Pompierii spun că o tragedie a fost evitată datorită curajului şoferului cisternei. Acesta a scos maşina de pe şosea deşi explozia se putea produce oricând.

”Societatea comercială din Caracal care deţine autocisterna a fost amendată cu 5.000 de lei pentru utilizarea cu defecţiuni la echipamentele tehnice care au provocat scurgerea accidentală a substanţelor periculoae favorizând apariţia riscului de explozie. Trebuie să remarcăm prezenţa de spirit şi curajul şoferului. Bărbatul de 46 de ani a realizat ce se poate întâmpla, a scos maşina pe câmp şi apoi a chemat ajutoare”, a declarat pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Una din supapele cisternei încărcate cu GPL s-a stricat, duminică, pe DN25, între oraşele Galaţi şi Tecuci. Gazul a început să iasă din rezervor, iar pentru că exista riscul producerii unei explozii, şoferul a sunat la 112. Cisterna a fost scoasă de pe drumul naţional şi dusă pe câmp, la circa un kilometru distanţă de şosea şi de casele din localitatea Traian.

Cinci sute de oameni au fost evacuaţi preventiv din satul Traian, iar circulaţia feroviară a fost întreruptă, în timp ce cea rutieră s-a făcut pe rute alternative.

UPDATE ora 13.00:

Numărul oamenilor evacuaţi din satul Traian, judeţul Galaţi, unde a fost izolată o cisternă încărcată cu GPL care prezenta scurgeri de gaze la o supapă, a ajuns, până la ora transmiterii acestei ştiri, la 500 de persoane.

Oamenii au fost transportaţi în spaţii sigure, până la finalizarea intervenţiei.

Pompierii militari intervin în continuare în localitatea gălăţeană Brăniştea cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, pentru limitarea potenţialelor pericole. Intervenţia presupune realizarea unui dispozitiv de protecţie cu perdele de apă pentru împiedicarea deplasării păturii de gaz.

Circulaţia feroviară a fost întreruptă, iar cea rutieră se face pe rute alternative.

UPDATE 11:51

Peste o sută de locuitori din satul Traian, judeţul Galaţi, au fost evacuaţi din zona în care se află cisterna încărcată GPL, care prezintă scurgeri de gaze, potrivit IGSU. Gazul din cisternă este eliberat în atmosferă, iar specialiştii estimează că intervenţia va dura patru ore.

IGSU informează că populaţia din vecinătatea zonei în care se află cisterna încărcată GPL care prezintă scurgeri de gaze a fost informată. Oamenii au fost transportaţi în spaţii sigure, până la finalizarea intervenţiei.

Pompierii militari intervin în localitatea gălăţeană Brăniştea, cu patru autospeciale de stingere cu apă şi spumă, pentru limitarea potenţialelor pericole.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Duminică, o cisternă încărcată cu GPL a provocat un incident pe DN25 între oraşele Galaţi şi Tecuci. În dreptul localităţii Traian, una dintre supapele cisternei s-a stricat, iar gazul a început să iasă din rezervor. Deoarece exista riscul producerii unei explozii, şoferul a oprit autospeciala şi a sunat la 112.

La faţa locului s-au deplasat două autospeciale ale ISU Galaţi.

Prima măsură a pompierilor a fost să scoată autocisterna de pe drumul naţional. Autospeciala a fost dusă pe câmp, la circa un kilometru distanţă de şosea şi de casele din localitatea Traian.

”Cisterna a fost scoasă de pe DN 25 şi dirijată pe o păşune, la o distanţă de un kilometru de şosea şi de zona locuită, accesul fiind restricţionat în zonă. La faţa locului au ajuns două autospeciale de pompieri şi acţionează preventiv. Potrivit procedurilor, în asfel de cazuri se instituie o zonă de siguranţă în jurul cisternei, după care se analizează posibilitatea de transvazare, adică trecerea combustibilului în altă cisternă, sau de purjare, ceea ce înseamnă eliberarea controlată în atmosferă a gazelor, dacă nu se poate transvaza în condiţii de siguranţă combustibilul”, a declarat, pentru Mediafax, purtătorul de cuvânt al ISU Galaţi, Eugen Chiriţă.

Intervenţia pompierilor este periculoasă în condiţiile în care în apropiere se află calea ferată. Orice scânteie produsă de un tren ar fi putut provoca o explozie.

Traficul rutier şi cel feroviar s-au închis în zona în care se află cisterna, circulaţia rutieră fiind redirecţionată pe o rută ocolitoare. Până la ora transmiterii acestei ştiri, călătorii unui singur tren sunt afectaţi.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici