Iohannis, despre susţinerea finanţării Catedralei Neamului: Nu simt nevoia

Primarul municipiului Sibiu, Klaus Iohannis, a declarat, joi, că nu va aloca fonduri pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, având "alte priorităţi pentru investiţii", şi că nici nu va discuta în CL acest aspect pentru că "nu simte nevoia".

631 afișări
Imaginea articolului Iohannis, despre susţinerea finanţării Catedralei Neamului: Nu simt nevoia

Iohannis, despre susţinerea finanţării Catedralei Neamului: Nu simt nevoia (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Primarul Klaus Iohannis a fost întrebat, joi, dacă va susţine financiar construcţia Catedralei Neamului, acesta negând.

Iohannis a afimat că proiectul "are şanse bune să primească bani de la sibieni, cum va primi, probabil, şi de la bucureşteni, constănţeni, donaţii private".

"De la Primăria Sibiu, nu cred", a spus Iohannis.

Acesta a adăugat că, la finalul anului trecut, a primit din partea Patriarhiei Române "o scrisoare generică", în care nu se cerea o sumă anume.

"Am răspuns foarte politicos că avem alte priorităţi pentru investiţii", a mai spus edilul Sibiului.

Întrebat dacă intenţionează să discute în Consiliul Local posibilitatea alocării de fonduri pentru acest proiect, Iohannis a răspuns: "Nu. Nu simt nevoia".

Primarul Sibiului, care aparţine de Biserica Evanghelică, a afirmat că decizia sa "nu se poate interpreta într-o formă sau alta", el fiind "de esenţă ecumenică".

"Sunt aşa, de esenţă ecumenică şi chiar cred în esenţa Sibiului, unde trăim aşa de câteva sute de ani, şi ortodocşi, şi catolici, şi evanghelici. Cred că am trăit bine împreună şi vreau să râmână aşa. Nici nu cred că mă bănuieşte cineva de o atitudine părtinitoare", a conchis Iohannis.

La rândul lor, reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Sibiu au declarat corespondentului MEDIAFAX că, în noiembrie 2013, au primit din partea Patriarhiei Române o solicitare pentru alocarea sumei de 300.000 de lei pentru Catedrala Neamului.

Şi oficialii CJ Sibiu vorbesc despre "alte priorităţi de investiţii" şi spun că nu vor aloca fonduri pentru acest proiect.

Potrivit surselor citate, CJ Sibiu a alocat, anul trecut, câte 1.000 de lei "ajutor de încălzire" pentru toate parohiile din judeţul Sibiu, indiferent de biserica de care aparţineau acestea.

Patriarhia Română a adresat o scrisoare reprezentanţilor autorităţilor locale pentru sprijin financiar la construirea Catedralei Mântuirii Neamului, precizând, într-un comunicat transmis marţi, că a fost vorba despre un demers în conformitate cu Legea construirii Catedralei Mântuirii Neamului, care prevede că, la solicitarea Administraţiei patriarhale, autorităţile de stat centrale şi locale pot sprijini financiar edificarea viitoarei Catedrale patriarhale.

"Această prevedere a fost inclusă în lege deoarece construirea Catedralei Mântuirii Neamului este un proiect bisericesc naţional reprezentativ pentru poporul român majoritar ortodox, contribuabil în proporţie de 86% la bugetul de stat central şi la cele locale. Ca atare, recent, mai multe consilii judeţene au răspuns pozitiv la solicitarea Patriarhiei de a sprijini construirea acestei Catedrale", preciza Patriarhia Română.

Banii ceruţi autorităţilor locale pentru Catedrala Mântuirii Neamului au generat o dispută publică între primarul din Târgu Mureş, Dorin Florea, şi Patriarhie, edilul reclamând "partizanatul" cu iz politic al Bisericii, oficialii BOR replicând că declaraţiile edilului sunt nefondate şi ofensatoare.

Construcţia Catedralei Mântuirii Neamului a început în decembrie 2010. Viitoarea catedrală, de pe Dealul Arsenalului, va avea 120 de metri lungime, 70 de metri lăţime şi 120 metri înălţime, iar la slujbe vor putea participa 5.000 de credincioşi. Costul lucrărilor pentru construcţia la roşu a fost estimat la 100 de milioane de euro.

La începutul anului 2011, Sfântul Sinod a aprobat o procedură de colectă naţională pentru construirea Catedralei. În februarie 2011, Guvernul a alocat 10 milioane de lei pentru acest proiect. Primăria Capitalei şi primării de sector au donat la rândul lor pentru construcţie.

Reprezentanţi ai societăţii civile au criticat însă alocarea de bani publici pentru construirea Catedralei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici