Iohannis, mesaj pentru participanţii la congresul UDMR: Să facă tot ce le stă în putinţă pentru a nu permite paşi înapoi

Klaus Iohannis a transmis vineri un mesaj participanţilor la congresul UDMR, în care susţine că maghiarii, ca şi românii, vor ca legea să îi protejeze de hoţi şi de cei care le fură viitorul prin corupţie şi cere liderilor formaţiunii să facă tot ce le stă în putinţă pentru a nu permite paşi înapoi.

549 afișări
Imaginea articolului Iohannis, mesaj pentru participanţii la congresul UDMR: Să facă tot ce le stă în putinţă pentru a nu permite paşi înapoi

Iohannis, mesaj pentru perticipanţii la congresul UDMR: Să facă tot ce le stă în putinţă pentru a nu permite paşi înapoi

”Îmi face o deosebită plăcere să vă adresez salutul meu cu prilejul acestui important eveniment pentru dumneavoastră şi întreaga comunitate maghiară din România. Congresul Uniunii Democrate a Maghiarilor din România are loc într-un moment de serioase provocări, atât în plan naţional, cât şi european. Se împlinesc anul acesta trei decenii de la Revoluţia din decembrie 1989. Sunt treizeci de ani de libertate în care am consolidat statul de drept şi am construit împreună instituţii democratice. La începutul anilor ’90, aţi luat decizia strategică de a lucra alături de majoritatea română pentru a înscrie ţara pe un parcurs european şi aţi contribuit semnificativ la integrarea ţării noastre în structurile euroatlantice”, a susţinut Klaus Iohannis în mesajul său transmis membrilor congresului UDMR.

Şeful statului a precizat că este ”incontestabil” rolul UDMR în democratizarea României, ca societate deschisă, care încurajează reprezentarea minorităţilor, inclusiv la cel mai înalt nivel politic.

”Dar tocmai această moştenire obligă Uniunea la o responsabilitate cu atât mai mare în prezent. Ceea ce ne arată istoria UDMR pe scena noastră politică este că cele mai semnificative progrese se fac atunci când sunt ascultate toate vocile, când există dialog pentru a găsi soluţii benefice pentru toţi. Din păcate, astăzi, statutul european al ţării noastre este periclitat de decizii ale coaliţiei de guvernare PSD-ALDE, care afectează grav independenţa justiţiei şi pun sub semnul întrebării principiile statului de drept. O astfel de guvernare incompetentă şi iresponsabilă are consecinţe nefaste pentru toţi cetăţenii, indiferent de etnie. Comunitatea maghiară din România îşi doreşte, ca de altfel toţi cetăţenii acestei ţări, o guvernare responsabilă, capabilă să aducă prosperitate şi să multiplice oportunităţile de dezvoltare. Cetăţenii aparţinând minorităţii maghiare doresc şi ei educaţie de calitate, un sistem de sănătate funcţional, autostrăzi, o administraţie locală eficientă şi transparentă, acces la justiţie şi încredere în independenţa ei. Maghiarii, ca şi românii, vor ca legea să îi protejeze de hoţii care le fură din buzunar şi de cei care le fură viitorul prin corupţie. Guvernul de la Bucureşti şi coaliţia majoritară PSD-ALDE au multe restanţe la toate aceste capitole”, a mai arată în mesajul lui Iohannis.

El a amintit că România este stat membru al Uniunii Europene şi deţine în prezent Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, ”ceva foarte greu de imaginat în urmă cu treizeci de ani”.

”Am parcurs împreună un drum dificil ca să ajungem aici şi invit liderii UDMR şi pe toţi membrii comunităţii maghiare din România să facă tot ce le stă în putinţă pentru a nu permite paşi înapoi. Uniunea Europeană se confruntă astăzi cu numeroase provocări, iar una dintre cele mai problematice este ofensiva celor care cred că nu de mai multă Europă avem nevoie, ci de mai puţină, a celor care doresc să se închidă şi mai mult în interiorul graniţelor naţionale, a euroscepticilor şi a eurofobilor. Peste trei luni vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European. Cetăţenii nu vor vota doar pentru un partid sau altul, ci pentru continuarea şi consolidarea proiectului european sau pentru golirea sa de conţinut. Mi-aş fi dorit ca toate formaţiunile politice din România care vor intra în curând în campania pentru europarlamentare să susţină consolidarea proiectului european, şi să promoveze valorile care stau la temelia acestuia: libertatea, toleranţa, independenţa justiţiei, statul de drept, pluralismul, transparenţa, buna guvernare. Constatăm, din păcate, că unii fac tot posibilul pentru a se îndepărta de aceste valori. România nu îşi poate însă permite să devieze de la parcursul său şi profit de această ocazie pentru a invita Uniunea Democrată a Maghiarilor din România să se alăture efortului comun de a apăra şi a consolida democraţia liberală din ţara noastră”, se menţionează în finalul mesajului, care a fost prezentat de către Laurenţiu Ştefan, Consilier Prezidenţial, Departamentul Politică Internă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici