Ion Cristoiu: IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veşnică, puterea Statului este vremelnică

  • Ion Cristoiu: Arhiepiscopul Teodosie e una dintre puţinele Înalte feţe Bisericeşti care s-au aflat în prima linie a Luptei pentru apărarea Bisericii Ortodoxe Române în vremurile de restrişte ale lui 2020, cînd Statul s-a lansat într-o hărţuire fără precedent în Istoria noastră modernă a Bisericii.
  • Ion Cristoiu: În atmosfera de umilire a clerului, cînd Statul mai avea un pic şi asemenea Puterii bolşevice, bătea în cuie uşile bisericilor pentru a le transforma în depozite de trotinete şi biciclete pentru TeFeLişti, s-a ridicat glasul lui Teodosie
  • Ion Cristoiu: După ce Dumnezeu l-a bătut cu votul pe Klaus Iohannis – Partidul Lui, PNL, cel care a hăituit Biserica a pierdut alegerile din decembrie 2020, preşedintele s-a declarat învins. Vizita sa la Patriarhie a căpătat simbolul mersului în genunchi la Canossa. Ca urmare a acestei vizite, atitudinea Statului faţă de Biserică s-a schimbat spectaculos
15980 afișări
Imaginea articolului Ion Cristoiu: IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veşnică, puterea Statului este vremelnică

Ion Cristoiu: IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veşnică, puterea Statului este vremelnică

Publicistul Ion Cristoiu readuce în atenţie interviul pe care i l-a acordat sâmbătă, la Aleph News, IPS Teodosie pentru a arăta că declaraţiile acestuia confirmă  ceea ce a scris şi zis pînă acum despre înalta faţă bisericească: arhiepiscopul Tomisului provoacă paralizii în lumea laică prin afirmaţiile sale.

Redăm integral editorialul publicat pe cristoiublog.ro:

“Sîmbătă, 12 iunie 2021, la emisiunea Interviurile lui Cristoiu, postul tv Aleph News a difuzat un interviu luat de subsemnatul Înalt Preasfinţiei sale, Teodosie, arhiepiscopul Tomisului.

IPS Teodosie n-are nevoie de nici o prezentare.

Aşa ar fi trebuit să încep interviul apelînd la un clişeu de amplă întrebuinţare în presa noastră de fătuce şi guguştiuci.

Eu însă am simţit nevoia să prefaţez acest interviu de excepţie cu reamintirea unui adevăr despre care am scris şi am vorbit de vreun an şi ceva încoace, de cînd durează Pandemia:

Arhiepiscopul Teodosie e una dintre puţinele Înalte feţe Bisericeşti care s-au aflat în prima linie a Luptei pentru apărarea Bisericii Ortodoxe Române în vremurile de restrişte ale lui 2020, cînd Statul s-a lansat într-o hărţuire fără precedent în Istoria noastră modernă a Bisericii.

În Jurnalul meu video din 29 noiembrie 2020, sintetizam numeroase intervenţii de-ale mele despre relaţia Stat-Biserică în timpul Pandemiei:

<Eu am abordat acest conflict unic în istoria României moderne, nu în istoria postdecembristă, dintre Biserică şi stat. De fapt asistăm, la cel mai mare atac din istoria României împotriva Bisericii Ortodoxe Române. Nu sunt bigot, sunt creştin, am criticat uneori Patriarhia. Dar, atenţie, asistăm la cea mai jegoasă campanie. Nu e o campanie de atei. Ateii sunt oameni care sunt indiferenţi faţă de religie. Nu cred. Noi asistăm la o campanie de ură împotriva Bisericii. Această campanie de ură este dusă de presa şi de USRPLUS. E treaba lor. Un domn numit Klaus Iohanns a dat dispoziţie PNL-ului să fie mai rău decît USRPLUS în această hărţuire a Bisericii Ortodoxe Române. Este opera nemijlocită a lui Klaus Iohannis>.

Nu mai e nevoie, cred, să reamintesc momentele de referinţă ale Hărţuirii Bisericii Ortodoxe Române de către Statul Român sub pretextul restricţiilor impuse de Pandemie. Folosind un conflict arbitrar Credinţă versus Sănătate, o născocire de minţi analfabete, pentru că Sănătatea are drept aliat Credinţa fie şi pentru că starea sufletească a omului e unul dintre cele mai puternice medicamente din lume (Soljeniţîn s-a vindecat de cancer în lagăr datorită puterilor nebănuite pe care i le-a dat credinţa că va supravieţui încercării), Statul, condus de Klaus Iohannis, a închis bisericile, a interzis pelerinajele, a cerut preoţilor să simplifice şi să falsifice ritualuri bisericeşti de veacuri, dar mai ales a năpustit asupra celor care pledau pentru respectarea dreptului individual la religie o propagandă de mameluci. Prea preocupat să-i dea Cezarului mai mult decît i se cuvine prin vechea învăţătură, Preafericitul Daniel, sprijinit de cîţiva membri ai Sfîntului Sinod dispuşi să se închine la Cotroceni ca la un nou Sfînt Mormînt, au acceptat măsurile de punere a Bisericii pe coji de nucă.

Din fericire pentru credinţa românească, BOR a avut şi are şi veritabili Luptători pentru apărarea credinţei.

Unul dintre aceştia se numeşte Înalt Prea Sfinţia Sa, Teodosie.

În atmosfera de umilire a clerului, cînd Statul mai avea un pic şi asemenea Puterii bolşevice, bătea în cuie uşile bisericilor pentru a le transforma în depozite de trotinete şi biciclete pentru TeFeLişti, s-a ridicat glasul lui Teodosie. Aşa cum am mai precizat, eu nu sînt un credincios fanatic, un habotnic. Sînt însă un fan al statului de drept şi în această ipostază am susţinut şi susţin că nici un Pericol intern sau extern nu justifică încălcarea dreptului individual la exprimarea credinţei. De pe această poziţie, am denunţat hăituirea Bisericii şi am salutat pe toţi cei care din interiorul Bisericii s-au ridicat la luptă pentru apărarea Libertăţilor religioase, asumîndu-şi multe riscuri, între care s-a situat terfelirea imaginii, cum s-a întîmplat în cazul lui Teodosie, de către Unităţile Militare din Presă.

După ce Dumnezeu l-a bătut cu votul pe Klaus Iohannis – Partidul Lui, PNL, cel care a hăituit Biserica a pierdut alegerile din decembrie 2020, preşedintele s-a declarat învins.

Vizita sa la Patriarhie a căpătat simbolul mersului în genunchi la Canossa.

 Ca urmare a acestei vizite, atitudinea Statului faţă de Biserică s-a schimbat spectaculos.

Libertatea de care s-a bucurat BOR de Paştele lui 2021 exprimă această schimbare.

Despre acest lucru am discutat cu Înalt Prea Sfinţia Sa în cadrul interviului:

<IPS Teodosie: Puterea Bisericii este veşnică, puterea Statului este vremelnică. (...) Nu există niciun temei să închizi bisericile. Doar Biserica are dreptul să închidă bisericile. Altcineva, nu. Nu s-a cuvenit să fie închise, spun şi acum. Dacă ştiam ce se pregăteşte, începeam înainte de a se închide să iau atitudine, dar după ce s-a luat, am luat această dorinţă de jertfă să fiu aproape. Bine că suntem în vremurile în care suntem, că avem mijloace de comunicare şi putem să ajungem în casele credincioşilor, chiar de la distanţă.(...) Sincer nu m-aş mai fi supus unei hotărîri de felul acesta, că nu este temei.>

Victoria BOR şi-a avut cauza şi în tresărirea de demnitate de dinainte de alegeri a Patriarhului Daniel. Şi Preafericitul a plătit această tresărire. Păduchii din presă ai Sistemului au vînturat de îndată un dosar.

Tresărirea Patriarhului n-ar fi fost posibilă dacă asupra Patriarhiei nu s-ar fi exercitat presiunea uriaşă de jos în sus a slujitorilor Bisericii.

Lui Teodosie i s-au alăturat şi alte Înalte Feţe Bisericeşti.

Patriarhul Daniel şi-a dat seama că nu mai poate accepta tacit hăituirea Bisericii.

Pentru mine, un interviu luat unei personalităţi e ca o hîrtie de turnesol pentru personalitatea respectivă.

Interviul luat IPS Teodosie mi-a confirmat ceea ce am scris şi zis pînă acum de arhiepiscopul Tomisului:

I.P.S. provoacă paralizii în lumea laică prin afirmaţiile sale.

Chiar şi interviul de la Aleph News a stîrnit scandal prin atacarea Bisericii Catolice.

De aici eticheta pusă Înalt Prea Sfinţiei Sale de personaj controversat. Evident, am abordat cu ÎPS în interviu şi această poreclă dată de presă:

<IPS Teodosie: Degeaba, că nu sunt controversat. Toate pe care le am de spus, le spun pe faţă şi le spun după regulile canonice ale Bisericii. Nu mă abat niciodată de la aceste reguli. Să spună ce-o spune, nu mă simt controversat pentru că nu mă abat cu nimic de la învăţătura bisericii (...) Nu a fost conflict cu autorităţile, nici dispută. Cu autorităţile sunt într-o relaţie foarte bună. De aceea când am făcut nişte acţiuni ale Bisericii, pelerinaje, l-am invitat şi pe preşedinte, şi pe premier, pentru că respect autoritatea. Că nu înţeleg oamenii limbajul Bisericii, asta e altceva.>

Afirmaţiile lui Teodosie sînt însă şocante, scandaloase pentru cei din afara Bisericii.

Pentru cei care nu cred, Învierea lui Lazăr e imposibilă din punct de vedere medical.

Pentru cei care cred Învierea lui Lazăr e posibilă.

Ba chiar şi a lor la A doua venire!”

NOTĂ: Acest editorial este preluat integral de pe cristoiublo.ro

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici