IPJ Constanţa, despre incidentul din biserică: Preotul, îndemnat să continue slujba afară, a refuzat

  • IPJ Constanţa a făcut precizări în legătură cu incidentul de miercuri, când mai multe persoane au fost amendate după ce au participat la o slujbă într-o biserică din oraş.
  • Poliţiştii susţin că preotul a fost îndemnat să continue slujba afară, dar a refuzat.
2600 afișări
Imaginea articolului IPJ Constanţa, despre incidentul din biserică: Preotul, îndemnat să continue slujba afară, a refuzat

IPJ Constanţa, despre incidentul din biserică: Preotul, îndemnat să continue slujba afară, a refuzat

Potrivit reprezentanţilor IPJ Constanţa, poliţiştii au fost sesizaţi prin Tel Verde cu privire la faptul că, la o biserică din cartierul Tomis Plus, se desfăşoară o slujbă religioasă, cu participarea persoanelor în interiorul bisericii şi cu nerespectarea măsurilor de protecţie individuală.

„Poliţiştii şi jandarmii au pătruns în interiorul bisericii pentru a evalua situaţia, constatând faptul că, în incinta acesteia, formată din două încăperi care comunică prin intermediul altarului, se aflau aproximativ 60 de persoane, printre care şi minori. Doresc să subliniez că, la vederea colegilor mei, o parte dintre persoanele prezente au părăsit încăperile, din proprie iniţiativă”, a declarat Andreea Iliescu, purtător de cuvânt al IPJ Constanţa.

Conform acesteia, echipajele au luat legătura cu reprezentanţii bisericii, cărora le-au adus în atenţie prevederile legale, în ceea ce priveşte oficierea slujbelor religioase.

„După ce forţele de ordine au reiterat că slujba oficiată la interior reprezintă o încălcare a legislaţiei actuale şi, în principal, un pericol iminent în ceea ce priveşte sănătatea publică, un reprezentant al bisercii a manifestat o atitudine ofensivă, refuzând să colaboreze cu autorităţile. Deoarece oficierea slujbelor în perimetrul lăcaşului de cult este permisă, forţele de ordine l-au îndemnat să continue slujba în exterior, cu respectarea normelor legale în ceea ce priveşte distanţarea socială. Acesta a refuzat, în continuare, să colaboreze, continuând slujba în interiorul bisericii”, a mai spus Andreea Iliescu.

Poliţiştii susţin că persoanele care se aflau în interior au fost rugate să părăsească incinta, fiind, totodată, legitimate de poliţişti şi jandarmi.

„Drept urmare, dintre cele 60 de persoane prezente în biserică, 30 au fost sancţionate cu avertismente scrise şi doar 9 au fost sancţionate contravenţional, cu amendă, la cuantumul minim, care putea fi aplicat, respectiv 500 de lei”, a precizat purtătorul de cuvânt al IPJ Constanţa.

ÎPS Teodosie, aeriepiscopul Tomisului, i-a scris premierului despre incidentul de miercuri din Constanţa, când poliţiştii şi jandarmii „au brutalizat şi amendat credincioşii prezenţi la slujbă”.

„Incidentul ne întăreşte convingerea încă o dată, dacă mai era nevoie, că ne aflăm, noi clerul, împreună cu credincioşii ortodocşi, în faţa unor mari abuzuri pe care autorităţile le săvârşesc din ce în ce mai des, probabil sub îndrumarea dumneavoastră tacită. (...) Niciodată drepturile credincioşilor ortodocşi şi ale clericilor de a se ruga nu au fost atât de batjocorite. Credincioşii Bisericii Ortodoxe Române şi slujitorii ei sunt obligaţi acum să îndure umilinţa şi frigul, să se expună unor grave probleme de sănătate din pricina temperaturilor scăzute (care afectează sistemul imunitar) şi de dragul măsurilor exagerate, lipsită de logică şi luate de necunoscuţii dumneavoastră specialişti, în dispreţ total faţă de normele de drept, de credinţa şi tradiţiile poporului român, care consideră că anularea unui drept fundamental de exercitare şi exprimarea credinţei nu reprezintă mare lucru raportat la pandemia care ne încearcă”, a scris arhiepiscopul Tomisului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici