IPS Aurel Percă: Cântarea de bucurie contrastează cu strigătele care provin din situaţii dureroase

Cântarea de bucurie (...) pe care Biserica o proclamă astăzi contrastează încă cu lamentaţiile şi strigătele care provin din atâtea situaţii dureroase care devin tot mai frecvente în lume şi aproape de noi, arată Arhiepiscopul Mitropolit romano-catolic de Bucureşti, IPS Aurel Percă.

285 afișări
Imaginea articolului IPS Aurel Percă: Cântarea de bucurie contrastează cu strigătele care provin din situaţii dureroase

Sursa foto: ARCB

În Scrisoarea Pastorală pentru Solemnitatea Învierii Domnului 2024, publicată pe site-ul Arhiepiscopiei Roman-Catolice de Bucureşti, IPS Aurel Percă spune că Paştele „oferă ocazia de a trăi bucuria Învierii lui Cristos cu credinţă reînnoită”.

„Învierea lui Cristos nu este rodul unor speculaţii sau al unei experienţe mistice, ci este un eveniment, un fapt care transcende cu siguranţă istoria, dar care are loc într-un moment precis al istoriei, lăsând asupra ei o amprentă de neşters. Este un semn care continuă să marcheze Biserica, pentru a o conduce prin istorie. Iată de ce astăzi comunitatea ucenicilor misionari ai lui Cristos rupe tăcerea morţii pentru a face loc cântării de bucurie pascală Aleluia, Cristos a înviat! Din păcate, însă, cântarea de bucurie, Aleluia pascală pe care Biserica o proclamă astăzi contrastează încă cu lamentaţiile şi strigătele care provin din atâtea situaţii dureroase care devin tot mai frecvente în lume şi aproape de noi: războaiele, violenţa, corupţia, nedreptatea, nesiguranţa, inegalitatea, marginalizarea şi sărăcia”, afirmă Arhiepiscopul Mitropolit.

IPS Aurel Percă arată însă că, la sărbătoarea Învierii, anunţul îngerului către femei răsună din nou în Biserica din întreaga lume şi pentru fiecare dintre noi: „Nu vă temeţi! Ştiu că îl căutaţi pe Isus cel răstignit. Nu este aici, căci a înviat după cum a zis!”, ceea ce este un motiv de speranţă şi de bucurie.

„Acesta este punctul culminant al Evangheliei, este Vestea cea bună prin excelenţă: Isus, cel răstignit, a înviat! Acest eveniment este baza credinţei şi a speranţei noastre: dacă Cristos nu ar fi înviat, creştinismul şi-ar pierde valoarea; întreaga misiune a Bisericii s-ar epuiza, pentru că de acolo, de la Înviere, a pornit şi reîncepe mereu misiunea ei. Mesajul pe care creştinii îl aduc lumii este acesta: Isus, Iubirea întrupată, a murit pe cruce pentru păcatele noastre, dar Dumnezeu Tatăl l-a înviat şi l-a făcut Domn al vieţii şi al morţii. În Isus, Iubirea a triumfat asupra urii, mila asupra păcatului, binele asupra răului, adevărul asupra minciunii, viaţa asupra morţii. În orice situaţie umană, marcată de fragilitate, de păcat şi de moarte, Vestea cea Bună a Învierii nu este doar un cuvânt, ci o mărturie de iubire gratuită şi fidelă: este ieşirea din sine pentru a-l întâlni pe celălalt, înseamnă a fi aproape de cei răniţi în viaţa lor, înseamnă a împărtăşi cu cei lipsiţi cele necesare, înseamnă a rămâne aproape de cei bolnavi sau bătrâni sau cei excluşi…”, se mai arată în Scrisoarea Pastorală.

IPS Aurel Percă aminteşte că Isus Cristos a murit şi a înviat tocmai pentru a ne aduce pacea şi a ne lumina cu Adevărul: „A murit din cauza păcatelor de astăzi şi a înviat pentru a răscumpăra istoria noastră”.

„Vestirea Învierii Domnului luminează şi zonele întunecate ale lumii în care trăim. Căci în mijlocul nemulţumirilor şi al neputinţei faţă de destrămarea societăţii noastre şi a valorilor noastre, faţă de încălcarea drepturilor fundamentale ale fiecărei persoane, faţă de lipsa administrării dreptăţii şi a responsabilităţii, Învierea lui Cristos este un motiv de speranţă. Dacă omul îl îndepărtează pe Cristos şi Învierea sa din viaţa sa, el nu mai are nici o ieşire din situaţiile grele, iar toată speranţa lui ar fi iluzorie. Într-adevăr, dacă Cristos nu ar fi înviat, <răul> ar fi învins în cele din urmă. Dar nu este cazul. Tocmai astăzi, proclamarea Învierii Domnului răspunde cererii constante de Dreptate şi Adevăr şi are un impact puternic asupra vieţii: anunţul Învierii Domnului este veşnica noutate, o noutate care schimbă existenţa celor care o primesc”, mai spune Arhiepiscopul Mitropolit.

„Probleme vor rămâne, chiar şi după sărbătoare; dar ceva se întâmplă. După întâlnirea noastră cu Cristos, Domnul răstignit şi înviat, sper că devenim diferiţi: să fie mai multă lumină în noi şi în jurul nostru, mai multă pace, mai multă speranţă, mai multă bucurie, mai multă bunătate, mai multă răbdare, mai multă interconectare cu semenii noştri, mai multă coresponsabilitate şi solidaritate….De aceea, dragi fraţi şi surori, să deschidem uşa inimilor noastre lui Cristos cel Înviat, pentru creşterea Împărăţiei lui Dumnezeu printre noi, în Arhidieceza noastră şi în Biserica din ţara noastră; pentru sfinţirea şi mântuirea noastră, pentru un viitor luminos. Atunci acest Paşte va fi cu adevărat plin de bucurie, fericit şi binecuvântat”, se mai spune în Scrisoarea Pastorală.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici