IPS Ioan Selejan a fost ales mitropolit al Banatului

Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan a fost ales, marţi, de Sfântul Sinod, în funcţia de mitropolit al Banatului, loc rămas vacant după decesul IPS Nicolae Corneanu, întronizarea urmând să aibă loc în 28 decembrie, la Catedrala mitropolitană din Timişoara.

1261 afișări
Imaginea articolului IPS Ioan Selejan a fost ales mitropolit al Banatului

IPS Ioan Selejan a fost ales mitropolit al Banatului (Imagine Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

Potrivit Patriarhiei Române, pentru scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului au candidat Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan, episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul Lucian Mic, episcopul Caransebeşului şi Preasfinţitul Sofronie Drincec, episcopul Oradiei. Aceştia au fost desemnaţi, prin vot secret, în 6 şi 7 noiembrie, de Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Banatului, în consultare cu Adunarea eparhială a Arhiepiscopiei Timişoarei.

La şedinţa de marţi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, prezidată de Patriarhul Daniel, după primul tur de scrutin, nicunul dintre cei trei candidaţi nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi ales, respectiv jumătate plus unu din numărul total de voturi valabil exprimate. În continuare, a fost organizat un al doilea tur de scrutin, între Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan şi Preasfinţitul Lucian Mic.

Sfântul Sinod a ales, prin vot secret, pe Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop onorific Ioan Selejan în scaunul vacant de Arhiepiscop al Timişoarei şi Mitropolit al Banatului, cu 26 din 45 de voturi valabil exprimate. Întronizarea noului Mitropolit al Banatului va avea loc duminică 28 decembrie, în Catedrala mitropolitană din Timişoara.

În continuare, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, a avut loc şedinţa Sfântului Sinod pentru alegerea noului Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului.

Sinodul mitropolitan al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, în consultare cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, în 13 decembrie, a desemnat, prin vot secret, drept candidaţi la scaunul vacant de Arhiepiscop al Eparhiei Romanului şi Bacăului pe Preasfinţitul Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului şi pe Preasfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.

Sfântul Sinod a ales marţi, prin vot secret, pe Preasfinţitul Părinte Ioachim Băcăuanul în scaunul vacant de Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului, cu 35 din 45 voturi valid exprimate. Întronizarea noului Arhiepiscop al Romanului şi Bacăului va avea loc duminică 4 ianuarie 2015, în Catedrala arhiepiscopală din Roman.

Înaltpreasfinţitul Ioan Selejan s-a născut la data de 16 noiembrie 1951, în localitatea Pietrani, judeţul Bihor. A absolvit liceul "Constantin Brâncuşi" din Oradea şi Facultatea de Instalaţii şi Automatizări din Bucureşti, promoţia 1976. În anul 1986 a absolvit Seminarul Teologic din Craiova, iar în anul 1990 Facultatea de Teologie din Sibiu La 15 august 1990 a fost hirotonit preot şi între anii 1990-1994 a fost stareţ al Mănăstirii Lainici. În 25 septembrie 1994 a avut loc la Miercurea Ciuc instalarea sa ca prim episcop al Covasnei şi Harghitei.

Mitropolitul Banatului, IPS Nicolae Corneanu, în vârstă de 90 de ani, a murit, la sfârşitul lunii septembrie, la reşedinţa mitropolitană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici