Kelemen: Gestul lui Csibi Barna, care a rupt tricolorul românesc, alimentează conflictele

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, condamnă gestul lui Csibi Barna, care, în urmă cu două zile, în Ungaria, a rupt în bucăţi tricolorul românesc, liderul UDMR afirmând că demersul acestuia "alimentează tensiuni şi conflicte", transmite corespondentul MEDIAFAX.

563 afișări
Imaginea articolului Kelemen: Gestul lui Csibi Barna, care a rupt tricolorul românesc, alimentează conflictele

Kelemen: Gestul lui Csibi Barna, care a rupt tricolorul românesc, alimentează conflictele (Foto: Dan Tautan / Mediafax Foto)

"Este condamnabil. Orice simbol - indiferent că este vorba despre drapelul României, despre drapelul Ungariei sau orice alt drapel - dacă este distrus, dacă este batjocorit, este în domeniul penibilului şi este de condamnat. Indiferent cine face, unde face şi cu ce scop face. Fiindcă alimentează şi exacerbarea simbolurilor, tensiuni şi conflicte între popoare, între naţiuni, între grupuri etnice", a spus Kelemen Hunor, răspunzând uneia dintre întrebările jurnaliştilor aflaţi în tabăra "Tineretul şi Uniunea Europeană” din staţiunea Izvoru Mureşului.

Liderul UDMR a adăugat că aceasta este părerea sa pe care a exprimat-o de mai multe ori, indiferent dacă este vorba despre Csibi Barna, dacă este vorba despre România sau despre un alt stat.

Potrivit unui videoclip apărut pe internet în urmă cu două zile, filmat cu prilejul unei manifestări care ar fi avut loc, cel mai probabil, în Ungaria, Csibi Barna a rupt în bucăţi tricolorul românesc, aruncându-l şi spunând că doreşte României "să ajungă cum a ajuns şi steagul" din mâinile sale, respectiv "să se rupă în bucăţi”.

În mesajul său, Csibi Barna a afirmat că "secuimea are dreptul la steagul propriu” şi i-a îndemnat pe secui să "iasă în stradă” şi să îşi exprime dorinţa în acest sens, "dar într-un mod liniştit”.

Csibi Barna a devenit cunoscut în 2011, după ce a spânzurat, în centrul reşedinţei judeţului Harghita, o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu.

Totodată, acesta a afişat în faţa unui supermarket, împreună cu alţi doi tineri, o pancartă pe care era scris, în limba maghiară, "Ruşine să-ţi fie, iar ai cumpărat de la evrei!", după care s-au fotografiat lângă ea, acţiune în urma căreia pe numele lui Csibi Barna au fost întocmite mai multe dosare, pentru instigare la discriminare şi constituirea unei organizaţii cu caracter fascist, rasist sau xenofob.

Până la spânzurarea păpuşii cu chipul lui Avram Iancu, Csibi Barna a fost angajat al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Harghita.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici