Kovesi: Legea privind reţinerea datelor bloca activitatea procurorilor

Procurorul general al României, Codruţa Kovesi, a afirmat că legea privind reţinerea datelor bloca activitatea procurorilor şi că a solicitat ministrului Justiţiei încă de la începutul anului modificarea ei.

27 afișări
Imaginea articolului Kovesi: Legea privind reţinerea datelor bloca activitatea procurorilor

Kovesi: Legea privind reţinerea datelor bloca activitatea procurorilor (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Curtea Constituţională (CC) a constatat, joi, cu majoritate de voturi, că este neconstituţională Legea 298/2008 privind reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de comunicaţii.

La începutul anului, Codruţa Kovesi declara că trebuie modificate prevederi ale legilor privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi anunţa că va trimite Ministerului Justiţiei observaţiile sale în acest sens, nemulţumită de condiţiile impuse la solicitarea listingurilor de convorbiri.

Codruţa Kovesi sublinia că procurorii speră să se modifice aceste dispoziţii, întrucât listingurile convorbirilor telefonice pot fi cerute de la companiile de telefonie mobilă doar în cazuri de infracţiuni grave şi doar dacă este începută urmărirea penală.

Mai mult, procurorul general afirma că termenul de şase luni pentru stocarea datelor este insuficient în cazul unor investigaţii complexe.

Curtea Constituţională (CC) a analizat constituţionalitatea Legii privind reţinerea datelor din reţele de comunicaţii, referitor la secretul corespondenţei, excepţie ridicată într-un litigiu dintre firma de telefonie Orange şi Comisariatul pentru Societatea Civilă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici