Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat jandarmii la mitingul din 10 august, îl contrazice pe şeful Brigăzii Speciale: Presa să stea în spatele jandarmilor, în siguranţă

Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat jandarmii la miting, a spus că jurnaliştii trebuie să se poziţioneze, la manifestări, în spatele forţelor de ordine pentru a fi în siguranţă, evitând să se alinieze declaraţiilor şefului Brigăzii Speciale, care preciza că presa trebuie să rămână într-un ţarc.

1812 afișări
Imaginea articolului Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat jandarmii la mitingul din 10 august, îl contrazice pe şeful Brigăzii Speciale: Presa să stea în spatele jandarmilor, în siguranţă

Laurenţiu Cazan, cel care a coordonat jandarmii la mitingul din 10 august, îl contrazice pe şeful Brigăzii Speciale: Presa să stea în spatele jandarmilor, în siguranţă

„Consider că atunci când avem acte de violenţă şi jandarmeria intervine pentru intervenţia ordinii publice, ar fi bine ca presa să stea în spatele jandarmeriei şi să nu meargă neapărat la faţa locului. (...) În spatele echipelor de jandarmerie. Jandarmul, în timpul intervenţiei, este mereu atent, încearcă să elibereze perimetrul, adică să creeze o zonă de siguranţă. El să se asigure că nu are în jurul lui alte elemente care duc la pericol. De asta sunt şi unele recomandări care li se par nejustificate la unii. Cred că ar fi momentul să înţelegem că aceste aspecte ţin şi de siguranţa noastră şi a dumneavoastră”, a declarat, la TVR1, Laurenţiu Cazan, adjunctul Serviciului de Ordine Publică al Jandarmeriei Capitalei, cel care a coordonat jandarmii la mitingul din 10 august.

Acesta a mai subliniat că jurnaliştii ar trebui să evite să filmeze de foarte aproape intervenţia forţelor de ordine, însă a recunoscut că imaginile presei au reprezentat dovezi importante la care ei nu ar fi ajuns.

„Nu trebuie să mergem acolo cu camera de luat vederi, la un metru sau doi, să vedem cum încătuşează Jandarmeria. (...) Nu vrem să vă obturăm vizibilitatea. (...) Nu am fi putut vedea multe dacă jurnaliştii nu ar fi fost acolo”, a mai spus Laurenţiu Cazan.

Pe de altă parte, Cătălin Paraschiv, şeful Brigăzii Speciale a Jandarmeriei Române, a declarat, într-un interviu că, din contră, el ar fi obligat jurnaliştii să rămână într-un spaţiu delimitat foarte bine şi că nu trebuie să alerge după jandarmii care încătuşează, pentru a filma momentul.

„Dacă aş fi condus, aş fi pus ca jurnaliştii acreditaţi să vină să facem un model de ecuson, inclusiv noaptea, să fie prezentat înainte şi să ştim că e jurnalist. (...) Din punctul meu de vedere putem merge pe două variante. Prima - un spaţiu special delimitat pentru presă în care să fie delimitată foarte bine, să pună elemente care să poată proteja presa. (...) În ziua de azi, cu camerele pe care le are presa nu cred că trebuie să alerge cineva după mine cu microfonul să mi-l pună în gură când poate să facă un zoom. (...) A doua variantă ar fi cea despre care v-am spus, să facem nişte legitimaţii standard care se dau înainte de miting. (...) Legea stipulează că jurnaliştii nu trebuie să asculte indicaţia forţelor de ordine. (...) Acum dacă facem o strictă delimitare că eu sunt în desfăşurarea unei operaţiuni, jurnalistul vine şi-mi pune microfonul sau camera când eu trag cu arma sau fac o încătuşare, nu mi se pare normal nici asta”, a declarat Cătălin Paraschiv, pentru Kamikaze.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici