Lăzăroiu: Regiunile ar putea face politicile de ocupare mult mai bine

Cererea şi oferta de pe piaţa muncii trebuie corelate, iar politicile de ocupare ar trebui transferate la nivel regional, având în vedere că sunt diferenţe prea mari între regiunile de dezvoltare, a declarat, marţi, ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu.

147 afișări
Imaginea articolului Lăzăroiu: Regiunile ar putea face politicile de ocupare mult mai bine

Lăzăroiu: Regiunile ar putea face politicile de ocupare mult mai bine (Imagine: Adrian Stoicoviciu/Mediafax Foto)

O principală problemă pe piaţa muncii o repreziontă faptul că nu există o corelare între cerere şi ofertă, a spus ministrul Muncii, acesta subliiind că există o mediere a pieţei muncii făcută de Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), dar că nu poate spune că este mulţumit de felul în care funcţionează aceasta.

"Sunt agenţi intermediari mult mai performanţi decât ANOFM. Intermediarii lucrează foarte nişat, asigură în special zona foarte calificată, iar ANOFM acoperă zonele cu slabe calificări şi o slabă educaţie. Dar nu pot să spun că o fac bine", a declarat Lăzăroiu la dezbaterea publică "Piaţa muncii în România: competiţie, eficienţă şi legalitate".

Ministrul a precizat că, potrivit legii, angajatorii ar trebui să declare la agenţiile de ocupare posturile vacante, dar nu fac acest lucru. În acest context, ar fi necesară o analiză a legii pentru a se vedea dacă este suficient de clară, a opinat Lăzăroiu.

"Până la urmă, ANOFM ar trebui să fie unul dintre competitorii de piaţă, să nu aibă monopol. Ar trebui să orientăm competenţele la nivel regional pentru că regiunile ar putea face mult mai bine politicilor de ocupare. Există diferenţe mari între regiuni şi, la nivel local, politicile se pot face mult mai bine decât de la minister", a susţinut Sebastian Lăzăroiu.

Potrivit acestuia, există anumite măsuri active care pot fi luate de ANOFM pentru cei care-şi caută loc de muncă, însă unele, în absenţa calificării resursei umane, s-ar putea transforma doar în posturi. El a dat exemplul stimulentelor care se pot acorda angajatorilor, susţinând că firmele pot folosi aceşti bani fără a şti cât le ajută în realitate dacă oamenii pentru care primesc aceste beneficii sunt necalificaţi şi îi păstrează doar pentru a primi aceşti bani.

"Dacă nu vom reuşi să corelăm cererea şi oferta de pe piaţa muncii vom continua să ne învârtim în acelaşi cerc", a mai spus ministrul, care a atras atenţia că există o problemă şi legat de productivitatea de pe piaţa muncii, care, dacă nu va fi crescută, nu se va ajunge la standarde europene.

"Calificarea forţei de muncă ar fi o cale rapidă prin care am putea creşte productivitatea. Avem fonduri europene prin POSDRU pentru a face acest lucru (...). Sunt obiective ambiţioase care depăşesc mandatul meu de ministru, dar ele trebuie începute. Am această ambiţie", a mai spus Sebastian Lăzăroiu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici