LEGEA MINELOR: Companiile care exploatează apă din subteran vor plăti pentru utilizarea acesteia. Statul are drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor

Companiile care exploatează sau valorifică apă din subteran vor plăti pentru utilizarea acesteia pentru că există riscul să afecteze bazinul şi rezerva de apă potabilă pentru o comunitate întreagă, se prevede în Legea minelor, care va intra marţi la votul final al Camerei.

925 afișări
Imaginea articolului LEGEA MINELOR: Companiile care exploatează apă din subteran vor plăti pentru utilizarea acesteia. Statul are drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor

LEGEA MINELOR: Companiile care exploatează apă din subteran vor plăti pentru utilizarea acesteia

Camera Deputaţilor este for decizional.

Legea minelor stipulează, totodată, faptul că cetăţenii nu vor plăti redevenţă pentru apa de izvor. "S-a spus explicit în dezbateri că nu se plăteşte redevenţă pe apa de izvor pentru niciun cetăţean al României. În schimb, dacă sunt companii care se adresează apei din acvifer, din subteran, acele companii vor trebui să plătească pentru utilizarea apei. Dacă până astăzi nu au plătit, ele vor trebui să plătească pentru că există riscul să afecteze bazinul şi rezerva de apă potabilă pentru o comunitate întreagă", a precizat preşedintele Comisiei de Industrii, Iulian Iancu.

El a adăugat că Legea minelor are în vedere orice companie care exploatează apa sau valorifică apa.

"E vorba despre orice companie. Deopotrivă legea se adresează tuturor companiilor, tuturor tehnologiilor care ar putea să valorifice sau exploateze iraţional apa şi ar putea să afecteze un areal întreg, inclusiv viaţa unor comunităţi. De la această lege, acest lucru nu mai e posibil", a spus Iancu.

Legea minelor a fost adoptată, luni, de către Comisiile reunite de Industrii şi Administraţie ale Camerei, în forma agreată în USL, toate amendamentele opoziţiei fiind respinse, actul normativ urmând să intre marţi dimineaţă pe ordinea de zi a Camerei, care e for decizional.

Legea minelor: Statul are drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor

Comisiile de Industrii şi Administraţie din Cameră au adoptat, luni, un amendament la Legea minelor, depus de PNL, potrivit căruia statul, ca proprietar al resurselor naturale, are drept de preemţiune asupra producţiei rezultate din exploatarea resurselor naturale.

Legea minelor interzice, totodată, acordarea de licenţe şi contracte pentru exploatarea resurselor naturale naţionale în vederea realizării unor proiecte care ar transforma zonele de extracţie în regiuni monoindustriale, potrivit unui alt amendament PNL adoptat.

Legea minelor prevede şi obligaţia companiilor din industria extractivă de a exploata resursele naturale utilizând "procedeele şi mijloacele tehnologice cele mai sigure, mai puţin dăunătoare pentru mediul înconjurător şi pentru sănătatea populaţiei din zonele vizate", potrivit unui alt amendament depus de PNL şi adoptat de Comisii.

Totodată, actul normativ prevede şi obligaţia companiilor de a-şi asuma o responsabilitate reală pentru gestionarea sigură a deşeurilor, pentru repararea daunelor provocate mediului şi pentru despăgubirea promptă, cu bună credinţă şi cu respectarea prevederilor legale a tuturor celor care au de suferit în urma activităţii lor curente sau a unor situaţii excepţionale, respectiv accidente, îmbolnăviri legate de substanţele toxice utilizate.

Un alt amendament adoptat, depus de PNL, prevede faptul că publicul trebuie să aibă acces nerestricţionat la toate informaţiile legate de procesul de acordare a licenţelor de prospectare/ explorare/ exploatare şi de modul în care aceste proiecte sunt implementate, cu excepţia patentelor industriale şi a datelor cu caracter confidenţial protejate prin lege, indiferent dacă deţinătorul acestora este o entitate publică sau privată.

Totodată, potrivit unui alt amendament PNL, situaţia privind toate sumele de bani plătite în mod legitim în procesul de obţinere a licenţelor de prospectare/explorare/exploatare, a avizelor aferente sau a contractelor cu statul trebuie să fie pusă la dispoziţia publicului.

Un alt amendament PNL adoptat de Comisii interzice formularea şi inserarea oricăror clauze de confidenţialitate în contractele încheiate între stat şi reprezentanţii industriei extractive care pot conduce la dezinformarea publicului.

Autorităţile competente au obligaţia să publice toate informaţiile legate de contractele prin care statul concesionează resursele naturale în vederea exploatării, cu excepţia patentelor industriale, care au caracter confidenţial, inclusiv documentaţia de achiziţie, lista scurtă a companiilor calificate, ofertele primite, câştigătoare şi necâştigătoare, şi termenii contractului, inclusiv identitatea beneficiarilor, cu excepţia eventualelor informaţii care sunt protejate de acte normative privind informaţiile clasificate, se mai prevede într-un alt amendament PNL adoptat.

Alte amendamente PNL adoptat prevăd obligaţia autorităţilor competente de a elabora şi publică un registru naţional al licenţelor şi concesiunilor în domeniul extractiv, inclusiv în format online, precum şi de a realizează şi publică pe pagina proprie de internet a unor rapoarte semestriale cu privire la toate veniturile colectate la bugetul statului sau în bugetele locale din activităţi de exploatare a resurselor naturale (taxe, redevenţe, plăţi în natură).

Alt amendament PNL adoptat prevede faptul că accesul presei la şedinta organizată de  autoritătile competente pentru desemnarea câştigătorilor licentelor/contractelor pentru exploatarea resurselor naturale este nerestrictionat.

Legea minelor: Companiile care nu publică rapoarte pe internet, amendate cu până la 5 milioane lei

Comisiile de Industrii şi Administraţie din Cameră au adoptat, luni, un amendament al PNL la Legea minelor care prevede posibilitatea amendării cu o sumă cuprinsă între un milion şi cinci milioane de lei a companiilor care exploatează resurse naturale şi care nu îşi publică rapoartele pe internet.

PNL a introdus, astfel, un amendament admis de către Comisii care prevede că fiecare companie care exploatează resurse naturale este obligată să publice semestrial pe pagina proprie de internet volumul şi costurile de producţie şi plăţile efectuate către stat pentru fiecare proiect derulat, rapoartele urmând a fi publicate pe pagina de internet a companiilor la jumătatea şi la finalul anului fiscal.

Totodată, amendamemtul PNL prevede şi faptul că orice companie implicată într-un proiect de exploatare a resurselor naturale ale statului are obligaţia să publice semestrial, pe pagina proprie de internet, un raport de guvernare corporativă, responsabilitate socială şi protecţia mediului, care să cuprindă şi o secţiune cu privire la problemele şi riscurile identificate în perioada de raportare şi modul de gestionare a acestora, rapoartele urmând a fi încarcate pe pagina de internet a companiilor la jumătatea şi la finalul anului fiscal.

PNL a introdus un amendament prin care nerespectarea de către titularii permiselor şi licenţelor a obligaţiilor prevăzute în Legea minelor se sancţionează cu amendă contravenţională de la 1.000.000 lei la 5.000.000lei, iar nerespectarea repetată a acestor obligaţii poate atrage după sine şi retragerea dreptului de exploatare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici