LEGILE JUSTIŢIEI | Iordache, despre amendamentele controversate privind Codurile: Nu depăşesc cadrul Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie/ Predoiu solicită prezenţa lui Toader la Comisie: afectează politica penală a statului

Preşedintele Comisiei pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a precizat, joi, întrebat despre amendamentele controversate depuse la Codurile Penal şi de procedură Penală, că acestea nu depăşesc cadrul Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie.

692 afișări
Imaginea articolului LEGILE JUSTIŢIEI | Iordache, despre amendamentele controversate privind Codurile: Nu depăşesc cadrul Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie/ Predoiu solicită prezenţa lui Toader la Comisie: afectează politica penală a statului

LEGILE JUSTIŢIEI | Iordache, despre amendamentele controversate privind Codurile: Nu depăşesc cadrul Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie/ Predoiu solicită prezenţa lui Toader la Comisie

Solicitat să comenteze acuzaţiile aduse de reprezentanţii USR în Comisia specială, potrivit cărora „Parlamentul s-ar curăţa de dosare penale” dacă amendamentele la Coduri vor trece în forma propusă, Iordache a replicat: "Sunt opinii. E problema lor. Au posibilitatea să critice, să depună amendamente, deocamdată nu au depus”.

„Aşa cum colegii liberali au depus anumite amendamente şi până luni şi-au exprimat dorinţa de a le nuanţa şi de a le rearanja, fără îndoială fiecare grup parlamentar are posibilitatea”, a spus Iordache.

El a evitat să comenteze amendamentele controversate depuse.

„Nu intrăm pe detalii, sunt amendamente depuse, la dezbateri în Comisie vom hotărî dacă se adoptă, nu se adoptă, se modifică...”, a arătat Iordache.

Întrebat dacă totuşi, după opinia sa, aceste amendamente depăşesc cadrul Directivei sau nu, Iordache a precizat că nu depăşesc cadrul Directivei europene privind prezumţia de nevinovăţie.

PSD şi ALDE au propus introducerea unui amendament la Codul de procedură penală care interzice efectiv orice „comunicare publică” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară, încălcarea acestei „obligaţii” fiind considerată infracţiune.

Predoiu: Amendamentele la Coduri afectează politica penală a statului. Toader să vină la Comisie

Deputatul PNL Cătălin Predoiu a precizat, joi, că amendamentele depuse la Codurile penale depăşesc consolidarea prezumţiei de nevinovăţie şi afectează politica penală a statului, el solicitând prezenţa ministrului Justiţiei la dezbaterile din Comisia specială.

„Solicitarea fermă către dumneavoastră şi către Guvern este de a revizui acest proiect până când intrăm în dezbaterea lui, întrucât conţinutul lui, aşa cum a fost distribuit, depăşeşte cu mult scopul Directivei şi nu se mai opreşte doar în marginea consolidării prezumţiei de nevinovăţie şi a dreptului la apărare, ci afectează în mod serios politica penală a statului şi capacitatea organelor de anchetă de a-şi îndeplini misiunea de combatere a infracţionalităţii, inclusiv a corupţiei şi a crimei organizate”, a precizat Predoiu, în Comisia specială privind legile Justiţiei.

„O altă cerere este aceea de a avea la această masă pe tot parcursul discuţiei legată de transpunerea Directivei pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader. Acest proiect este unul de cooperare judiciară între sistemele judiciare membre ale UE. O discuţie pertinentă, profesionistă, echilibrată nu poate avea loc fără ministrul Justiţiei la această masă”, a spus Predoiu, care a mai arătat că PNL îşi va revizui amendamentele şi va înainta aceste amendamente până luni când se reiau lucrările Comisiei speciale.

PSD şi ALDE au propus introducerea unui amendament la Codul de procedură penală care interzice efectiv orice „comunicare publică” referitoare la faptele și persoanele ce fac obiectul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară, încălcarea acestei „obligaţii” fiind considerată infracţiune.

Textul amendamentului propus de PSD şi ALDE la Codul de procedură Penală are următorul conţinut: "În cursul urmăririi penale și al judecării cauzei în procedură de cameră preliminară sunt interzise comunicările publice, declarațiile publice precum și furnizarea de alte informații, direct sau indirect, provenind de la autorită̆ți publice sau orice alte persoane fizice sau juridice referitoare la faptele şi persoanele ce fac obiectul acestor proceduri. Încălcarea acestei obligații reprezintă infracțiune şi se pedepseşte, potrivit legii penale”.

Alt articol propus de PSD şi ALDE prevede că ”în cursul procesului penal este interzisă prezentarea publică a persoanelor suspectate de săvârşirea unor infracțiuni purtând cătuşe sau alte mijloace de imobilizare sau afectate de alte modalităţi de natură a induce în percepția publică că acestea ar fi vinovate de săvârşirea unor infracțiuni”.

Tot PSD şi ALDE propun ca audierea unei persoane să nu poate dura mai mult de 6 ore din 24 de ore.

Pe de altă parte, UDMR propune un articol care prevede că ”înainte de pronunțarea unei hotărâri de condamnare definitive, declarațiile publice și deciziile oficiale provenind de la autoritățile publice nu se pot referi la persoanele suspectate sau acuzate ca şi cum acestea ar fi fost condamnate”.

Comisia pentru legile Justiţiei va începe de săptămâna viitoare, luni, dezbaterile privind modificarea Codurilor Penal şi de procedură Penală, scopul fiind transpunerea Directivei PE referitoare la prezumţia de nevinovăţie.

Această Directivă prevede că statele membre "se asigură" că persoanele suspectate şi acuzate "beneficiază" de prezumţia de nevinovăţie până la dovedirea vinovăţiei conform legii.

Directiva se aplică "persoanelor fizice care sunt suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale, în toate fazele procedurilor penale, din momentul în care o persoană este suspectată sau acuzată de comiterea unei infracţiuni sau a unei presupuse infracţiuni până când hotărârea prin care se stabileşte că persoana respectivă a comis infracţiunea în cauză rămâne definitivă". 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici