Lider PCM: Maghiarii din 2008 au aceleaşi nevoi ca aceia din 1848

Liderul PCM şi primar din Odorheiu Secuiesc (Harghita), Szasz Jeno, a declarat, sâmbătă, în faţa celor aproximativ 1.500 de participanţi la manifestările organizate în localitate cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni că maghiarii de acum au aceleaşi nevoi ca aceia din 1848.

9 afișări
Imaginea articolului Lider PCM: Maghiarii din 2008 au aceleaşi nevoi ca aceia din 1848

Lider PCM: Maghiarii din 2008 au aceleaşi nevoi ca aceia din 1848 (Imagine: Mediafax Foto)

Potrivit lui Szasz Jeno, maghiarii de acum au nevoie de morală, identitate şi onoare.

"Odorheiu Secuiesc este un oraş cu un puternic impact civic. Plouă şi ninge acum ca în 15 martie 1848. Ne-am adunat astăzi (sâmbătă - n.r.) să sărbătorim, să ne comemorăm eroii şi să ne aducem aminte întotdeauna că adevărul se naşte dintr-un vis. La 1848, visul maghiarilor a fost să redobândească libertatea şi statul de drept. Maghiarii din 2008 trebuie să ştie că au nevoie de aceleaşi lucruri de care au avut nevoie cei din 1848. De morală, identitate, şi mai presus de toate, de onoare", a spus Szasz în discursul ţinut în faţa oamenilor adunaţi în Piaţa Márton Aron din centrul oraşului.

Potrivit liderului PCM, localnicii din Odorheiu Secuiesc au încercat, în ultimii ani, să-şi îndeplinească visurile şi acţionează tot timpul pentru acest lucru.

"În viaţa politică tulbure de care avem parte acum, chiar şi între politicienii maghiari, secuii din Ţinutul Secuiesc nu s-au separat şi încearcă să lupte împreună pentru o viaţă mai bună. Sutelor de mii de unguri care trăiesc în Transilvania trebuie să le dăm speranţa că vor avea o reprezentare politică care le va servi interesele. Ţinutul Secuiesc are nevoie de o formă administrativă proprie şi aceasta este autonomia şi trebuie să reuşim să o realizăm prin metodele democraţiei europene. Asta le transmitem şi celorlalte comunităţi dinTransilvania, este mesajul nostru din Odorheiu Secuiesc", a afirmat Szasz.

În finalul discursului, acesta a cerut binecuvântare pentru oraş şi pentru toţi maghiarii din Transilvania.

La rândul său, Szajer Jozsef, liderul FIDESZ în Parlamentul European, a salutat mulţimea adunată la Odorheiu Secuiesc în numele Ungariei, spunând că despre secui se vorbeşte des, şi nu numai în Ungaria, ci şi în Parlamentul European.

"Vorbim des despre secuime, pentru că îl aveţi pe episcopul Tokes Laszlo să vă reprezinte în Europa şi o face foarte bine. Noi, ungurii şi secuii, ştim că foarte puţine naţii au avut parte de o asemenea istorie ca a nostră, însă trebuie să ştim cu toţii că viitorul nu trebuie privit doar prin prisma istoriei, a trecutului, ci trebuie să ne îndreptăm privirea către viitor. Trăim într-o lume în care nimeni nu are dreptul să spună altcuiva cum să sărbătorească. Şi aici, şi în Ungaria, trebuie să luptăm pentru libertatea presei şi susţin că, dacă în Ţara Bascilor şi în Finlanda există autonomie, de ce nu ar avea-o şi secuii? În 1988, FIDESZ a spart totalitarismul comunist. Anul trecut, în Ungaria au fost desfiinţate hotarele către Europa şi sunt convins că o să sosească timpul când n-o să mai fie graniţe nici între România şi Ungaria", a spus Szajer Jozsef.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici