Ligia Deca, despre testele anti-drog: Nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste

Eu nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Pentru testare şi alte proceduri medicale avem nevoie de specialişti din zona sănătăţii publice, a declarat luni Ligia Deca, ministrul Educaţiei.

202 afișări
Imaginea articolului Ligia Deca, despre testele anti-drog: Nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste

Sursa foto: MediafaxFoto

Ministrul Educaţiei susţine că cadrele didactice au un rol bine definit, acela de a educa.

„Eu nu cred că rolul cadrelor didactice este să facă teste. Eu cred că există un rol foarte bine definit al cadrelor didactice, şi anume acela de a educa. Pentru testare şi alte proceduri medicale avem nevoie de specialişti din zona sănătăţii publice. Şi cred că orice mecanism de testare trebuie să aibă la bază nişte principii. În primul rând, principiul acordului parental, părinţii să fie de acord şi să solicite. În al doilea rând, principiul confidenţialităţii şi al evitării oricărui fel de stigmatizare - şi aşa bullying-ul este un fenomen extins, pe care îl vedem în toate ţările UE. Trebuie să avem mare grijă ca, prin această acţiune, să nu cumva să vulnerabilizăm şi mai ales cred că trebuie să ne punem întrebarea. Odată ce familia decide testarea, care sunt paşii următori. Ce se întâmplă după? Care este rolul şcolii, care este rolul consilierilor, DGASPC, instituţiilor medicale? Nu este o acţiune simplă şi în niciun caz nu se rezumă totul la testare”, a declarat Ligia Deca, la TVR Info.

Ministrul Educaţiei a vorbit şi despre planul pentru siguranţă şcolară şi colaborarea dintre instituţii pentru combaterea consumului de droguri în rândul elevilor.

„Gravitatea fenomenului e subliniată şi de felul în care a fost elaborat planul pentru siguranţă şcolară. Dacă până acum erau doar trei ministere partenere, MAI, Ministerul Educaţiei şi Ministerul Dezvoltării, anul acesta, pe fondul crizelor generate de incidente care au presupus consum de substanţe interzise, s-au alăturat o serie de alte instituţii: Ministerul Sănătăţii, Ministerul Familiei, Ministerul Culturii, în ideea unei campanii de sensibilizare. Plus alte instituţii cu responsabilităţi în domeniu. Fiecare entitate îşi va trimite reprezentanţii într-un grup de lucru tehnic care să vină cu un plan, apropo de testare. În acest plan, fiecare instituţie are o responsabilitate”, a spus Deca.

Ea spune că acesta nu este un fenomen care să se poată combate doar de Ministerul Educaţiei sau doar din şcoală: „Dacă specialiştii lucrează împreună cred că putem să venim cu măsuri coerente”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici