Lipsa de calificare a forţei de muncă în noile tehnologii, o problemă serioasă pentru Europa

Companii precum Microsoft, PayPal şi Fujitsu îşi extind investiţiile în Irlanda, creând mii de locuri de muncă în ţara marcată de un şomaj aflat la un nivel record, dar se lovesc de o problemă comună şi altor state europene, un număr insuficient de persoane calificate pentru posturile respective.

1499 afișări
Imaginea articolului Lipsa de calificare a forţei de muncă în noile tehnologii, o problemă serioasă pentru Europa

Lipsa de calificare a forţei de muncă în noile tehnologii, o problemă serioasă pentru Europa (Imagine: Shutterstock)

După cinci ani de criză economică, această neconcordanţă între pregătirea forţei de muncă şi tipul de calificare necesară reprezintă una dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă ţările europene, relatează New York Times.

Sutele de mii de oameni care şi-au pierdut locurile de muncă şi mulţi tineri care intră pe piaţa muncii descoperă că pregătirea lor nu se potriveşte cu posturile bazate pe inovaţie care apar pe continent.

"În toate ţările se anticipează că multe dintre noile locuri de muncă vor fi în domeniul economiei cunoaşterii. Dar asistăm la o nepotrivire îngrijorătoare a competenţelor, ceea ce înseamnă că un mare număr de şomeri nu sunt pregătiţi pentru posturile care se oferă", a arătat Glenda Quintini, economist la Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

Angajatorii se plâng de mult timp că absolvenţii nu au competenţele necesare. Într-un raport recent, Organizaţia Internaţională a Muncii a avertizat că acest fenoment s-a amplificat în Europa, în urma crizei.

Oamenii concediaţi în sectoarele grav afectate de criză, de la construcţii şi până la finanţe, sunt nevoiţi să se recalifice, în timp ce prea puţini absolvenţi care intră pe piaţa muncii au optat pentru inginerie, ştiinţă sau domeniul tehnologiei.

Această neconcordanţă are consecinţe importante pentru redresarea economică, în condiţiile în care şomajul din zona euro se menţine peste nivelul de 12%.

Organizaţia Internaţională a Muncii a avertizat totodată că această situaţie poate contribui la creşterea şomajului şi ar putea reduce eficienţa măsurilor de intervenţie pentru stimularea creşterii economice. Şi în Statele Unite fenomenul a dus la creşterea şomajului de lungă durată, potrivit organizaţiei.

Circa două milioane de locuri de muncă din Uniunea Europeană stau neocupate, la fel ca în 2010, în sectoare pornind de la industria hotelieră şi până la programarea IT, potrivit Eurostat.

Un studiu realizat în noiembrie de Eurofound, departamentul de cercetare al UE, a arătat că, în pofida recesiunii, aproape 40% din companii au raportat dificultăţi în găsirea de muncitori cu competenţe adecvate, faţă de 37% în 2008 şi 35% în 2005.

Problema este în special mai gravă pentru companiile a căror activitate se bazează pe inovaţie, care crează rapid locuri de muncă, odată cu extinderea tehnologiei în toate sectoarele economice.

Până în 2015, circa 900.000 de locuri de muncă vacante în domeniul informaţiei şi comunicaţiilor ar putea să rămână neocupate în UE, a avetizat recent un raport al UE, iar problema este un motiv serios de îngrijorare pentru competitivitatea europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici