Localitatea Gornet iese din carantină. Curtea de Apel Bucureşti a anulat ordinul DSU

  • Curtea de Apel Bucureşti a decis ca localitatea Gornet din judeţul Prahova să iasă din carantină, decizia nefiind definitivă.
  • În schimb, instanţa a respins solicitarea Primăriei Gornet de a fi despăgubită de DSU.
  • Localitatea Gornet a fost carantinată pe 22 iulie, pentru 14 zile, printr-un ordin semnat de Raed Arafat.
3409 afișări
Imaginea articolului Localitatea Gornet iese din carantină. Curtea de Apel Bucureşti a anulat ordinul DSU

Localitatea Gornet iese din carantină. Curtea de Apel Bucureşti a anulat ordinul DSU

Curtea de Apel Bucureşti a admis, astăzi, acţiunea autorităţilor din comuna Gornet, judeţul Prahova, şi a decis anularea ordinului de carantinare a localităţii. Instanţa a respins însă solicitarea de despăgubiri din partea primăriei.

Decizia de marţi a instanţei poate fi atacată cu recurs, în termen de două zile de la comunicare. 
 
Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Prahova a decis instituirea carantinei zonale în comuna Gornet, începând cu 22 iulie seara, după ce în decurs de două săptămâni în localitate ar fi fost depistate 15 cazuri de COVID-19. 
 
Primăria Gornet, prin avocatul Bogdan Dumitru, a decis să atace în instanţă ordinul pentru carantinarea localităţii, semnat de Raed Arafat, şi să ceară de la DSU despăgubiri de 500.000 ca daune morale, în condiţiile în care peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii comunei nu sunt acceptaţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind total izolaţi şi chiar "apostrofaţi". Avocatul a anunţat apoi că schimbă capătul de cerere şi că va cere 4 milioane de euro despăgubiri drept daune materiale şi morale pentru locuitorii din Gornet. 
 
În replică, DSU a transmis atunci că în ordinul de carantinare se regăsesc măsurile obligatorii pentru toate persoanele care locuiesc sau tranzitează zona respectivă, fiind permisă intrarea şi ieşirea persoanelor care muncesc în localitatea Gornet. 
 
"Prin carantinare zonală se înţelege măsura de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmăreşte separarea fizică a persoanelor şi activităţilor, inclusiv limitarea circulaţiei dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecţiei sau contaminării în afara acestui perimetru", a spus  DSU. 
 
 

Ce spune instanţa

 
„Admite in parte cererea – Respinge acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamantul Bogdan Dumitru, în contradictoriu cu pârâtul Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, ca neîntemeiată. Admite, în parte, acţiunea restrânsă şi modificată formulată de reclamanta UAT Comuna Gornet, prin reprezentant legal primar, în contradictoriu cu acelaşi pârât. Anulează Ordinul Şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă nr. 4659202/22.07.2020 privind instituirea carantinei zonale în localitatea Gornet, comuna Gornet, judeţul Prahova. Respinge capătul de cerere în pretenţii din acţiunea reclamantei UAT Comuna Gornet, ca neîntemeiat. Cu recurs în termen de maximum 2 zile de la comunicare. Recursul se depune la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a VIII – a Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată, azi, 4 august 2020, în condiţiile art. 402 Cod procedură civilă, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici