Locuitorii din Lviv îi întâmpină pe ucrainenii strămutaţi la masa de Paşte

Creştinii ortodocşi din întreaga Ucraină marchează duminica Paştele, însă sărbătorile din acest an au fost profund marcate de invazia brutală a Rusiei.

551 afișări
Imaginea articolului Locuitorii din Lviv îi întâmpină pe ucrainenii strămutaţi la masa de Paşte

Locuitorii din Lviv îi întâmpină pe ucrainenii strămutaţi la masa de Paşte

Soarele străluceşte puternic în oraşul Lviv din vestul ţării, semnul de bun venit al primăverii după zile de temperaturi mai scăzute, cer cenuşiu şi ploaie. Este potrivit în această zi, când are loc cea mai importantă dintre sărbătorile creştine, Paştele, care pune accentul pe reflecţie şi renaştere.

La un liceu din centrul oraşului, profesorii organizează o gustare specială de Paşte pentru ucrainenii strămutaţi care au fugit şi au ajuns aici din zonele din ţară devastate de război.

„Este o mare onoare pentru noi. Am vrut ca toţi oamenii să se adune şi să aibă acest prânz, mai ales pentru că aceasta este ziua în care sperăm cu adevărat în victoria noastră. Şi chiar cred că vom câştiga”, a declarat directorul Svitlana Matys pentru CNN.

Ea explică faptul că şcoala a oferit hrană şi adăpost multor persoane în săptămânile care au trecut de la izbucnirea conflictului.

Duminică, un preot a venit să binecuvânteze un bufet generos de paska (pâine tradiţională de Paşte), cârnaţi şi salate pregătite de personalul şcolii.

Matys spune că opt dintre profesori au muncit până la ora 23:00 sâmbătă, întârziind la un moment dat din cauza sirenelor de raid aerian din oraş, pentru a face ultimele pregătiri şi pentru a se asigura că totul este perfect pentru oaspeţii lor.

Ridicând din umeri, ea spune: „A fost târziu, dar când suntem acasă şi ne pregătim pentru această sărbătoare, o facem toată noaptea. Este un obicei”.

„Ieri (sâmbătă - n.r.) am fost la biserică şi astăzi (duminică - n.r.) suntem aici. Paştele pentru mine înseamnă în primul rând pace. Ne dorim ca războiul să se termine cât mai repede”, continuă ea, în timp ce lacrimile au început să îi curgă din ochi.

După ce s-a amestecat printre mese, primarul din Lviv, Andriy Sadovyi, vorbeşte despre semnificaţia sărbătorii din acest an.

„Pentru ucraineni, Paştele este una dintre cele mai importante sărbători ale anului, simbolizează Invierea”, explică el. „Întotdeauna când sunt vremuri grele pentru Ucraina spunem: „Hristos a înviat, iar Ucraina va învia”. Şi este într-adevăr un semn, pentru că ucrainenii, în natura lor, sunt optimişti şi cred în bunătate”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici