MAI propune printr-un Proiect de hotărâre de Guvern ca poliţiştii să primească despăgubiri chiar dacă sunt răniţi în afara programului de lucru

Legislaţia în vigoare stabileşte că poliţiştii beneficiază de mai multe tipuri de despăgubiri în cazul în care sunt răniţi în timpul programului de lucru, însă, un proiect de act normativ propus de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) vine în completarea legii şi propune ca poliţiştii să fie despăgubiţi chiar şi în afara programului de lucru.

1342 afișări
Imaginea articolului MAI propune printr-un Proiect de hotărâre de Guvern ca poliţiştii să primească despăgubiri chiar dacă sunt răniţi în afara programului de lucru

„Despăgubirile pentru riscurile prevăzute la alin. (1) se acordă indiferent de momentul la care poliţistul şi-a exercitat atribuţiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru”, se arată în textul Hotărârii Guvernului nr. 1083/2008 privind asigurarea despăgubirilor de viaţă, sănătate şi bunuri ale poliţiştilor. Actul normativ a fost publicat recent pentru dezbatere pe site-ul propriu al MAI. Pentru a se aplica, propunerea are nevoie de aprobarea Executivului şi de publicarea în Monitorul Oficial.

Aceste despăgubiri constau în sume de bani acordate poliţiştilor răniţi, iar în cazuri grave în care un poliţist decedează, familia lui beneficiază de aceste despăgubiri.

Hotărârea pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 1083/2008 prevede despăgubiri în funcţie de gravitatea rănilor suferite de poliţist.

Astfel, „10.000 euro, echivalent în lei la data plăţii - pentru invaliditate de gradul I; b) 8.000 euro, echivalent în lei la data plăţii - pentru invaliditate de gradul al II-lea; c) 6.000 euro, echivalent în lei la data plăţii - pentru invaliditate de gradul al III-lea. d) sume de bani care acoperă toate cheltuielile legate de situaţiile prevăzute la alin.(1) lit.a)-d) efectuate începând cu data încetării raporturilor de serviciu ca urmare a clasării ca inapt şi încadrării în grad de invaliditate.”

De asemenea, propunerea MAI aduce modificări privind momentul în care poliţistul este rănit, dar şi faptul că despăgubirile acordate vor acoperi „cheltuielile legate de asistenţă medicală profilactică, curativă şi recuperatorie efectuată în unităţi sanitare publice din ţară, cazare şi masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică din ţară, medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii şi dispozitive asistive din ţară sau străinătate şi transport dus-întors până la sau de la spitalul de stat din ţară, atât pentru poliţistul rănit, cât şi pentru un însoţitor al acestuia”, se mai arată în actul normativ.

În cazul în care tratamentele nu se pot face în spitalele publice din România, poliţiştii răniţi vor putea solicita ministrului de interne despăgubiri care să acopere toate cheltuielile legate de tratament în spitale private din ţară sau din străinătate.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici