Maior: Probabilitatea unui atentat rămâne scăzută, dar nu trebuie să neglijăm asemenea riscuri

Directorul SRI George Maior a afirmat, miercuri, că Serviciul Român de Informaţii, privitor la dezvoltările legate de scutul antirachetă, se pregăteşte să răspundă unor acţiuni ofensive de spionaj şi că, în ceea ce priveşte terorismul, au apărut forme mai accentuante de radicalizare şi prozelitism.

47 afișări
Imaginea articolului Maior: Probabilitatea unui atentat rămâne scăzută, dar nu trebuie să neglijăm asemenea riscuri

Maior: Probabilitatea unui atentat rămâne scăzută, dar nu trebuie să neglijăm asemenea riscuri (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

"Vulnerabilităţilor actuale în domeniul economic şi al administraţiei publice li se suprapun diversificarea formelor şi grupărilor de crimă organizată, cu implicaţii în zone de risc important, de la proliferare, la migraţie ilegală sau evaziune fiscală de amploare. Securitatea economică, în special riscurile din zona energetică constituie o prioritate strategică a Serviciului. Este important să fim pregătiţi să răspundem unor acţiuni ofensive de spionaj şi agresiuni informaţionale, mai ales din perspectiva dinamicii unor procese strategice la nivel euro-atlantic. Aici, mă refer, în special, la dezvoltările legate de scutul antirachetă care va fi amplasat pe teritoriul României", a declarat Maior, cu prilejul bilanţului SRI.

El a adăugat că, în privinţa fenomenului terorist, se asistă deja şi în România la unele forme mai accentuante de radicalizare şi prozelitism, manifestate inclusiv în spaţiul virtual.

"Probabilitatea unui atentat rămâne totuşi scăzută, dar nu trebuie să neglijăm asemenea riscuri faţă de care prevenirea rămâne obiectivul nostru fundamental", a menţionat directorul SRI.

El a mai spus că există o serie de riscuri pe care serviciile de informaţii nu sunt direct responsabile cu expertiza necesară, dar a căror importanţă nu este redusă - riscurile ecologice, pandemiile, dezechilibrele de dezvoltare regională.

"Avem capacități analitice bune şi cred că putem contribui şi noi la eforturile altor instituţii specializate, inclus mediul academic, prin proiecte de cercetare comune pe aceste probleme", a conchis Maior.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici