MApN va ajusta normele de recrutare şi baremele de selecţie în armată, ţinând cont de decizia CAB

Ministerul Apărării va "ajusta normele de recrutate şi baremele de selecţie în armată" şi spune că "eliminarea oricărei măsuri de nejustificată diferenţiere în funcţie de gen este un proces pe care Armata României e decisă să-l parcurgă", conform unui comunicat al ministerului.

6949 afișări
Imaginea articolului MApN va ajusta normele de recrutare şi baremele de selecţie în armată, ţinând cont de decizia CAB

MApN va ajusta normele de recrutare şi baremele de selecţie în armată, ţinând cont de decizia CAB

"Ministerul Apărării Naţionale a luat act de Hotărârea nr.1090 din 01 aprilie 2016 pronunţată de Curtea de Apel Bucureşti şi aşteaptă motivarea instanţei. În funcţie şi de hotărârea definitivă a acesteia, M.Ap.N. va ajusta normele de recrutare şi baremele de selecţie în armată", se precizează în comunicat.

Curtea de Apel Bucureşti a sancţionat Ministerul Apărării Naţionale (MApN) pentru discriminare, hotărând că excluderea nejustificată a femeilor de la mai multe specializări din domeniul militar, dar şi alocarea unui număr foarte mic de locuri pentru fete în învăţământul militar superior nu respectă principiul egalităţii între femei şi bărbaţi, a scris Gândul.

Decizia Curţii de Apel vine după o hotărâre a Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din octombrie 2014, atunci când MApN a fost sancţionat prin avertisment, în urma unei petiţii depuse de 17 organizaţii nonguvernamentale. Armata a contestat soluţia CNCD, în cererea de chemare în judecată susţinând că acuzaţiile care i-au fost aduse sunt nefondate, aducând ca argumente faptul că un număr egal de femei şi bărbaţi ar scădea eficienţa şi capacitatea de reacţie, pe motiv că femeile au, timp de 4-5 zile pe lună, ciclu menstrual, se întâmplă să dea naştere la copii şi, în plus pot avea şi rău de mare, a mai scris Gândul.

MApN reaminteşte că " încă din anul 2014, a fost declanşată o analiză internă, prin consultarea consilierului ministrului apărării naţionale pe probleme de gen şi a structurilor responsabile, pentru a stabili cele mai bune modalităţi de acces pe arme şi specialităţi, indiferent de gen, cu respectarea unor standarde unice riguroase, cu luarea în considerare a cerinţelor operative ale unităţilor de luptă din Armata României".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici