Marcela Pâslă: Cuţu-Cuţu a returnat câini sterilizaţi în baza unui protocol cu ASPA, în 2008 - 2009

Preşedintele Asociaţiei "Cuţu-Cuţu", Marcela Pâslă, a declarat pentru MEDIAFAX că ONG-ul a preluat câini de la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) şi i-a returnat în teritoriu, din 2008 până în 2009, în baza unui protocol încheiat cu instituţia primăriei.

280 afișări
Imaginea articolului Marcela Pâslă: Cuţu-Cuţu a returnat câini sterilizaţi în baza unui protocol cu ASPA, în 2008 - 2009

Marcela Pâslă: Cuţu-Cuţu a returnat câini sterilizaţi în baza unui protocol cu ASPA, în 2008 - 2009 (Imagine: Horatiu Gheorghe/Mediafax Foto)

Pâslă a spus că Asociaţia "Cucţu-Cuţu", ca şi alte ONG-uri, a încheiat un protocol cu ASPA în 2008, conform căruia autoritatea din subordinea primăriei aduna câinii fără stăpân din Capitală, îi steriliza şi îi caza în adăpost, iar ONG-urile semnatare îi preluau şi îi returnau în teritoriu pentru a face loc altor câini.

"Se vorbea de adopţie, dar era clar pentru toată lumea că este vorba de returnare", a spus Pâslă, arătând că protocolul respectiv a fost reînnnoit an de an până în 2013, iar din 2009 s-a spus explicit că ONG-urile returnează câinii sterilizaţi.

În perioada respectivă, 2008 - 2009, nu era de altfel decât un singur adăpost în subordinea primăriei, cel de la Pallady, care avea capacitate de 300 de locuri, astfel că trebuiau scoşi câini în permanenţă pentru a putea fi adunaţi şi sterilizaţi alţii.

"Practic am făcut returnare cu acordul primăriei. (...) Cineva trebuia să încaseze castanele", a mai declarat Pâslă, spunând că "era un şantaj" din partea celor de la ASPA, pentru că ONG-urile luau câinii ca să stea în condiţiile din adăpost cu preţul asumării răspunderii pentru ei.

Dacă animalele returnate în teritoriu erau agresive, ele trebuiau din nou preluate şi rămâneau în adăpost, conform aceluiaşi protocol, a mai spus Pâslă.

Ea a precizat că Asociaţia "Cuţu-Cuţu" a reziliat protocolul în 2009. "Din mai - iunie 2009, nu am mai luat niciun câine, pentru că ne şantajau", a spus Pâslă.

Totodată, ea a arătat că ASPA ar fi trebuit să se ocupe de câinii strânşi, "nu să-i lase pe mâna lu' Cuţu-Cuţu", autoritatea având un buget de peste 3 milioane de euro, în timp ce ONG-ul a strâns din donaţii anul trecut câteva mii de euro.

Pe de altă parte, asociaţia se poate ocupa de campanii de conştientizare, de încurajare a sterilizării şi adopţiilor, a spus Pâslă, menţionând că ONG-ul pe care îl conduce a dat spre adopţie, în perioada 2007 - 2010, 3.000 de câini şi pisici, animale care pot fi oricând găsite la domiciliile respective, şi a organizat zeci de mitinguri la Parlament pentru adoptarea unui proiect de lege din 2007 care prevedea obligaţia sterilizării câinilor.

ASPA a capturat, joi, şapte câini fără stăpân aflaţi în zona unde a fost găsit cadavrul unei femei ce prezenta muşcături, iar după citirea crotaliilor a rezultat că trei dintre aceştia erau microcipaţi de Centrul Teritorial Veterinar (CTV) Sector 2, iar alţi doi erau ai Asociaţiei "Cuţu-Cuţu", potrivit reprezentanţilor ASPA.

Un alt câine era adoptat de o persoană fizică, iar cel de-al şaptelea, aparent bolnav şi orb, nu figurează în nicio evidenţă.

Conform Legii 258/2013, abandonarea câinilor constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la doi la cinci ani.

Aceeaşi lege, adoptată în septembrie anul trecut, prevede posibilitatea eutanasierii câinilor fără stăpân, după ce sunt adunaţi de pe străzi şi stau 14 zile lucrătoare în adăposturile primăriei fără a fi revendicaţi sau adoptaţi.

Din septembrie 2013, ASPA a adunat de pe străzi peste 10.000 de câini fără stăpân, din care peste 6.000 au fost adoptaţi de persoane fizice si ONG-uri. Două mii de câini au fost eutanasiaţi şi ceilalţi 2.000 sunt ţinuţi în cele trei adăposturi ale Primăriei Capitalei, din Pallady, de la Miihăileşti şi Bragadiru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici