Mate Andras, avocat şi părinte, susţine că învăţarea online încalcă drepturi ale elevilor. Solicită revocarea Ordinului

  • Avocatul susţine că Ordinul emis de Monica Anisie încalcă dreptul la învăţământ gratuit şi la egalitatea de şanse a elevului şi cere revocarea sa
  • De la începutul lunii martie, autorităţile aveau timp suficient să asigure aceste mijloace tehnice elevilor pentru învăţământul online
  • Dacă nu va primi un răspuns favorabil, avocatul clujean se va adresa instanţei de judecată
2807 afișări
Imaginea articolului Mate Andras, avocat şi părinte, susţine că învăţarea online încalcă drepturi ale elevilor. Solicită revocarea Ordinului

Sursa: Hepta

Un avocat clujean, care are doi copii la şcoală, a transmis o plângere prealabilă ministrului Educaţiei, Monica Anisie, solicitând revocarea Ordinului care prevede obligarea părinţilor să asigure accesul elevilor la învăţământul online, deoarece se încalcă dreptul la învăţătură şi egalitatea de şanse.

Avocatul Mate Andras a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX că în document sunt impuse obligaţii materiale în sarcina unor persoane, deşi ar trebui să fie suportate de stat. 

”În calitate de părinte a doi elevi care frecventează învăţământul gratuit din Romănia am formulat o plângere prealabilă la adresa ministrului Educaţiei, Monica Anisie, cu privire la legalitatea Ordinului nr. 4135/ 21 aprilie. Prin acest act se aprobä Instrucţiuni privind asigurarea continuitäţii procesului de învăţare la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar. Am cerut revocarea Ordinului şi abrogarea unor articole din Instrucţiuni care sunt nelegale deoarece impun obligaţii materiale în sarcina unor persoane, deşi ar trebui să fie suportate de stat. De asemenea, Ordinul încalcă dreptul la învăţământ gratuit şi la egalitatea de şanse a elevului, fiind discriminatoriu faţă de cei care nu au posibilitatea de a asigura mijloace materiale astfel încât să poată executa obligaţiile impuse”, a spus Mate.

Acesta a explicat că Ordinul ministrului Educaţiei este nul în condiţiile în care Decretele emise de preşedintele României legate de instituirea şi prelungirea stării de urgenţă dispun în mod obligatoriu suspendarea cursurilor din toate unităţile şi instituţiile de învăţământ ”şi nu fac diferenţă între modalitatea de predare — fizic la şcoală în clase sau online”.

De asemenea, Mate Andras a susţinut că Ordinul, care obligă părinţii să asigure participarea elevilor la învăţământul online, încalcă şi prevederile Legii Educaţiei care stipulează că învăţământul în România este gratuit.

”Nu mă poţi pune pe mine, ca părinte, să asigur mijloace materiale - calculator, laptop sau tabletă, abonament la internet. Aceste lucruri trebuiau asigurate de inspectoratele şcolare, iar dacă nu se asigură tuturor elevilor apare discriminarea. De la începutul lunii martie aveau autorităţile timp suficient să asigure aceste mijloace tehnice”, a precizat avocatul clujean.

Mate a susţinut că sunt două articole din Instrucţiuni care încalcă mai multe acte normative care au un rang superior şi nu pot fi completate sau modificate de un act normativ terţiar.

”În situaţia în care nu voi primi un răspuns favorabil, îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţei de judecată”, a mai spus avocatul Mate Andras.

Ordinul de aprobare a Instrucţiunii privind asigurarea continuităţii procesului de învăţare la nivelul sistemului de învăţământ preuniversitar, emis de ministrul Educaţiei, prevede că ”părintele, tutorele legal instituit sau susţinătorul legal are obligaţia de a lua toate măsurile necesare pentru a asigura accesul şi participarea preşcolarului/ elevului la activităţile de învăţare online organizate de unitatea de învăţământ”.

De asemenea, în document se precizeză că „elevul are obligaţia de a participa la activităţile de învăţare online stabilite de unitatea de învăţământ”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici