Medicii din Secţia de Ortopedie de la "Marie Curie" ameninţă cu greva dacă se întoarce doctorul ortoped Burnei / Comisia Naţională de Ortopedie se opune tratamentelor inovative fără bază ştiinţifică

Medicii din Secţia de Ortopedie a Spitalului "Marie Curie" au trimis o scrisoare în care spun că refuză în orice fel colaborarea cu medicul Gheorghe Burnei, ameninţând cu demisia sau chiar greva.

1385 afișări
Imaginea articolului Medicii din Secţia de Ortopedie de la "Marie Curie" ameninţă cu greva dacă se întoarce doctorul ortoped Burnei / Comisia Naţională de Ortopedie se opune tratamentelor inovative fără bază ştiinţifică

Medicii din Secţia de Ortopedie de la "Marie Curie" ameninţă cu greva dacă se întoarce doctorul Burnei

"Gheorghe Burnei a condus discreţionar secţia de ortopedie, toate resursele umane şi materiale de care dispunea secţia de ortopedie erau folosite aproape în exclusivitate pentru proprii pacienţi, ceilalţi medici ai secţiei neprimind spaţiu în programul operator, acces la materiale şi aparatură. A impus cu autoritate efectuarea anumitor intervenţii chirurgicale inutile (aşa-zisele tehnici originale ale domniei sale) nelăsând dreptul celorlalţi medici de a opta pentru tratamentul chirurgical optim adecvat propriilor pacienţi", se arată în scrisoarea transmisă de mai mulţi medici ortopezi din Secţia de Ortopedie Pediatrică a Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" conducerii spitalului şi Comisiei de etică.

În scrisoare, medicii ortopezi pediatri spun că orice încercare de a pune în discuţie tehnicile chirurgicale "inovative" şi "premierele mondiale" sfârşea într-o avalanşă de injurii din partea medicului Gheorghe Burnei.

În plus, spun doctorii, situaţia la spital s-a îmbunătăţit de când Gheorghe Burnei a plecat. Astfel, activitatea secţiei de ortopedie a fost practic deblocată, există o listă de aşteptare care este respectată, programul operator este previzibil, sunt efectuate intervenţii chirurgicale de înaltă performanţă, iar durata medie de spitalizare a scăzut considerabil.

Pediatrii mai transmit că nu vor să fie asociaţi în niciun fel cu medicul Gheorghe Burnei şi pentru acest lucru sunt dispuşi să folosească toate mijloacele legale, respectiv mutarea în alte secţii, suspendarea contractului de muncă, demisia sau chiar greva.

Medicul Gheorghe Burnei, acuzat că a luat mită de la mai mulţi pacienţi, va putea profesa în spitalele de stat, după ce Tribunalul Bucureşti i-a admis vineri cererea de ridicare a interdicţiei, însă decizia instanţei poate fi contestată.

Procurorii îl acuză pe Burnei că ar fi mascat mita cerută de la părinţi în contracte de donaţii, iar pe unii copii i-ar fi operat pentru afecţiuni inexistente în realitate, el şi familia sa primind chiar şi deplasări în străinătate de la firma care îi furniza proteze neomologate.

Cazul Burnei: Comisia Naţională de Ortopedie se opune tratamentelor inovative fără bază ştiinţifică

Comisia Naţională de Ortopedie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii se opune oricărui tratament inovativ care nu are o susţinere ştiinţifică, potrivit prevederilor naţionale şi internaţionale, în contextul discuţiilor legate de presupusele acte medicale în care ar fi fost implicat Gheorghe Burnei.

Comisia Naţională a MS se delimitează de orice act care nu poate fi încadrat în codul bunelor practici medicale şi de orice atitudine sau acţiune care contravine codului deontologic al profesiunii de medic”, conform unui comunicat de presă.

De asemenea, comisia se opune oricărui tratament inovativ care nu are o susţinere şi o documentare ştiintifică în conformitate cu toate rigorile naţionale şi internaţionale.

În acest sens, Comisia Naţională va propune ministrului Sănătăţii aprobarea unui cod de procedură pentru situaţiile în care aplicarea unei tehnici sau a unui tratament inovativ se impune.

„Comisia Naţională a MS, a constatat absenţa oricărui protocol terapeutic aprobat şi consideră că şi acest lucru a facut posibilă apariţia unor anomalii terapeutice, unele cu consecinţe deosebit de grave. Comisia Naţională a MS a început procesul de elaborare a protocoalelor terapeutice pentru cele mai frecvente afecţiuni ortopedice ale copilului, astfel ca, până la sfârşitul anului 2017, să fie elaborate şi publicate toate protocoalele terapeutice”, menţionează sursa citată.

Mai mult, Comisia de Ortopedie, prin specialiştii din componenţa sa, va monitoriza permanent activitatea secţiilor şi a departamentelor de ortopedie pediatrică, atât din reţeaua publică, cât şi din cea privată, pentru a nu mai fi posibilă aplicarea unor tratamente cu susţinere ştiintifică îndoielnică.

„Comisia Naţională a MS consideră deosebit de importantă o reapropiere între specialist şi pacient, şi din acest motiv propune ca reprezentanţii societăţii civile, prin intermediul ONG-urilor, care au drept scop promovarea stării de sănătate a populaţiei, să fie invitaţi permanenţi la toate şedinţele comisiei”, conchide sursa menţionată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici