Membru al clanului Cămătaru, unul dintre complicii procurorului Maximilian Bălăşescu

Procurorul Maximilian Bălăşescu, de la Parchetul Tribunalului Ilfov, l-a avut complice la luarea de mită pe Marian Simirianu, membru al clanului Cămătaru, condamnat în două dosare ale fraţilor Ion şi Vasile Balint.

957 afișări
Imaginea articolului Membru al clanului Cămătaru, unul dintre complicii procurorului Maximilian Bălăşescu

Membru al clanului Cămătaru, unul dintre complicii procurorului Maximilian Bălăşescu (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Maximilian Bălăşescu a fost reţinut, miercuri, de procurorii DNA după ce ar fi cerut 300.000 de euro de la un denunţător, pentru a-l cerceta pe acesta într-un dosar disjuns în care ulterior să adopte o soluţie de scoatere de sub urmărire penală.

Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a anunţat că în această cauză se fac acte de urmărire penală şi faţă de alte două persoane, acuzate de complicitate la luare de mită.

Astfel, procurorii DNA au cerut instanţei Curţii de Apel Bucureşti atât arestarea lui Maximilian Bălăşescu, acuzat de luare de mită, cât şi a lui Marian Cristian Ene şi Marian Simirianu, pentru complicitate la luare de mită.

Instanţa Curţii de Apel Bucureşti a început judecarea cererii de arestare preventivă pentru 29 de zile a celor trei.

Marian Simirianu face parte din clanul Cămătarilor, el fiind deja condamnat în două dosare ale fraţilor Ion şi Vasile Balint.

Într-unul dintre dosar, în 2008, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-a condamnat definitiv pe Vasile Balin, zis Sile Cămătaru, la 15 ani de închisoare şi pe Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, la nouă ani de închisoare. Alături de Sile Cămătaru au fost condamnate mai multe persoane, printre care şi Marian Simirianu, care a primit o pedeapsă de 6,6 ani.

În motivarea deciziei, instanţa nota că Marian Simirianu este "o persoană cu o statură impozantă, angajat de-a lungul timpului ca agent de pază la o serie de localuri de noapte şi discoteci şi, totodată, un apropiat al fraţilor Balint, o persoană care avea toate calităţile necesare pentru a putea pune, împreună cu inculpata (Tatiana Ceremuş, n.r.), bazele unei grupări care să tragă foloase materiale din activitatea diferitelor prostituate".

Rolul lui Simirianu a fost dublu - de protector, persoană capabilă să intervină în situaţia unor neplăceri ivite cu alte grupări infracţionale în cazul în care era necesară folosirea violenţei ori a relaţiilor din lumea interlopă a Capitalei, precum şi de persoană care racolează diverşi clienţi dispuşi să plătească, pentru a întreţine raporturi sexuale cu prostituatele asupra cărora avea un control împreună cu Ceremuş, preciza instanţa în motivare.

Într-un alt dosar al fraţilor Cămătaru, magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis, în aprilie 2011, condamnarea lui Marian Simirianu la şase ani de închisoare.

Procurorul Maximilian Bălăşescu a fost reţinut pentru că ar fi cerut 300.000 de euro de la un denunţător, pentru a-l cerceta pe acesta într-un dosar disjuns în care ulterior să adopte o soluţie de scoatere de sub urmărire penală.

Din Ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori rezultă că, în ianuarie 2012, Maximilian Bălăşescu, în calitatea sa de procuror, a pretins de la un denunţător, prin intermediari, suma de 300.000 euro, în două tranşe. În schimbul banilor, el urma să dispună ridicarea măsurilor asiguratorii luate faţă de denunţător, într-un dosar în care acesta era cercetat, alături de alte persoane, pentru complicitate la infracţiunea de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.

Totodată, procurorul urma să dispună, cu privire la acelaşi denunţător, disjungerea cauzei şi formarea unui dosar separat în care ulterior să adopte o soluţie de scoatere de sub urmărire penală.

Maximilian Bălăşescu a fost prins în flagrant delict, marţi, în timp ce primea de la denunţător, prin intermediar, suma de 90.000 lei şi 80.000 euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici