Mii de pelerini din întreaga ţară, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Peştera Sfântul Andrei

Câteva mii de pelerini din întreaga ţară au participat, vineri, la mănăstirea ce poartă hramul Sfântului Andrei din comuna constănţeană Ion Corvin, la Sfânta Liturghie Arhierească oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi.

572 afișări
Imaginea articolului Mii de pelerini din întreaga ţară, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Peştera Sfântul Andrei

Mii de pelerini din întreaga ţară, la Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Peştera Sf. Andrei (Imagine: Cristi Cimpoes/Arhiva Medaifax Foto)

Mulţi dintre ei au venit la mănăstire încă de joi seară, iar noaptea a trecut fără incidente, oamenii preferând să stea la slujbă în biserică, să vegheze în peştera mănăstirii ori să doarmă în maşini.

Ceremoniile au început vineri, la ora 08.00, când a fost sfinţită capela amenajată în peştera Sfântului Apostol Andrei, după care Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi, a început Sfânta Liturghie Arhierească, oficiată pe esplanada amenajată în partea de miazăzi a bisericii mari a mănăstirii.

La festivităţi au fost prezenţi şi Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei - IPS Teofan, Arhiepiscopul Râmnicului - IPS Gherasim, Mitropolitul de Mitilini (Grecia) - IPS Iacob, Mitropolitul de Lesbos (Grecia) - IPS Hrisostom, Episcopul Caransebeşului - PS Lucian, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor - PS Vincenţiu, Episcopul Severinului şi Strehaiei - PS Nicodim, Episcopul Vicar de la Arhiepiscopia Râmnicului - PS Emilian Lovişteanul, Episcopul de Bănceni (Ucraina) - PS Longhin, Episcopul de Stobiski, Secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare - PS Naum, şi Episcopul Vicar Patriarhal al Patriarhiei Bulgariei - PS Ioan.

După slujbă a fost sfinţit Aghiasmatarul zidit deasupra izvorului, care a primit numele de "Paraclisul Izvorului Sfântului Apostol Andrei".

Tot în cinstea acestei sărbători au fost aduse de la Mitropolia Mitilini din Grecia şi moaştele Sfântului Apostol Iacob - ruda Domnului, iar pelerini s-au putut închina la aceste moaşte, precum şi în faţa relicvariului ce conţine o parte din moaştele Sfântului Apostol Andrei, dăruite în anul 2003 de către Mitropolia Kefaloniei din Grecia.

Sărbătoarea va continua, vineri, în municipiul Constanţa, la Casa de Cultură, unde se va desfăşura Concertul tradiţional de colinde închinat apostolului Andrei. Pe scenă vor urca, de la ora 17.30, corala "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului, corala "Teodoxa", corala "Cuvânt Bun", Orchestra de muzică populară elenă din Mitilini, Grupul bizantin "Sf. Vasile cel Mare", Corul "Gherontie Nicolau" al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Constanţa şi Corul Seminarului Teologic "Dionisie Exiguul".

Prăznuit în fiecare an în ziua de 30 noiembrie, creştinătorul românilor se bucură de o evlavie deosebită în rândul credincioşilor. Întreaga ţară, dar în special Dobrogea, este în sărbătoare, deoarece în această provincie se află peştera în care a vieţuit întâiul ucenic al Mântuitorului Hristos. Istoriografia, bazată pe izvoare literare, arată că, după tragerea la sorţi, Sfântul Apostol Andrei a primit misiunea de a predica Evanghelia Mântuitorului Hristos şi în vechea provincie a Dobrogei. Potrivit cercetătorilor, locul în care a sălăşluit şi s-a rugat a fost peştera unde, actualmente, există o mănăstire. Locaşul de cult este unicat în spaţiul monastic, incluzând primul altar creştin de pe teritoriul românesc. În apropierea mănăstirii se află un izvor, care, asemeni celui de la mănăstirea Dervent, este făcut de Sfântul Apostol Andrei, lovind cu toiagul în piatră.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici