Mii de persoane au asistat la manifestările prilejuite de Ziua Marinei, la Constanţa

Mii de turişti şi constănţeni au asistat, sâmbătă, la manifestările prilejuite de Ziua Marinei, care s-au desfăşurat pe faleza din faţa Comandamentului Flotei din municipiul Constanţa.

38 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane au asistat la manifestările prilejuite de Ziua Marinei, la Constanţa

Mii de turişti şi constănţeni asistă la manifestările prilejuite de Ziua Marinei (Imagine: Mediafax Foto)

La acest eveniment au fost prezente mai mule oficialităţi printre care ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şeful Statului Major General, Gheorghe Marin, şeful Statului Major al Forţelor Navale, Dorin Dănilă, Prinţul Paul de România şi prinţesa Lia, precum şi numeroase oficialităţi locale.

Manifestările au debutat la ora 10.00, când oficialităţile au fost întâmpinate cu garda de onoare şi muzică militară. Apoi a avut loc ridicarea pavilionului la catargul din dreptul Comandamentului Flotei, ridicarea pavilionului şi marelui pavoaz la bordul navelor din dispozitiv, intonarea imnului şi tragerea a 21 de salve de tun.

După alocuţiunile oficiale, a urmat o slujbă religioasă susţinută de Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţitul Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi, după care prin faţa tribunei oficiale au trecut nouă şalupe care au realizat tricolorul cu ajutorul grenadelor fumigene.

Sosirea din largul mării a Zeului Neptun, acompaniat de sirenele sale, a dat startul jocurilor marinăreşti şi demonstraţiilor susţinute de Forţele Navale.

Astfel, cei prezenţi au putut urmări, printre altele, respingerea de către nave a atacurilor aviaţiei inamice concomitent cu realizarea măsurilor de protecţie antirachetă, un exerciţiu de apuntare a unui elicopter pe fregata Regina Maria, aflată în marş, un exerciţiu de căutare a submarinului inamic şi de distrugere a minelor marine, lansarea dintr-un avion AN 26 a mai multor paraşutişti pe mare de la 800 de metri înălţime, o intervenţie contrateroristă pentru eliberarea ostatecilor aflaţi pe o navă şi un exerciţiu de respingere a incursiunilor navelor inamice.

Simultan cu exerciţiile desfăşurate pe mare, pe faleza din dreptul Comandamentului Flotei s-au desfăşurat mai multe jocuri marinăreşti, printre care un concurs de tras la parâmă şi un concurs de alergare cu oul în lingură.

După o nouă defilare a gărzii de onoare, a avut loc un concurs de Formula 2 pe mare, mai multe ambarcaţiuni executând treceri cu mare viteză în dreptul tribunei oficiale şi a fost dat şi startul Regatei "Cupa Mircea", o întrecere a velierelor cu participarea Yacht Club Regal.

După încheierea ceremoniilor, pe faleza din faţa Comandamentului Flotei au avut loc mai multe demonstraţii aeriene efectuate de către membri ai Aeroclubului Român.

La final, ministrul Apărării, Mihai Stănişoară, a afirmat că a fost onorat că a participat la această manifestare.

"Este o zi de tradiţie, o zi de mare sărbătoare creştină, o zi în care sunt bucuros şi onorat că sunt aici şi că i-am sărbătorit pe marinari, pe cei care s-au jertfit în trecut şi merită întrega noastră recunoştinţă şi pe cei care astăzi fac eforturi considerabile în instrucţie şi aţi văzut că sunt foarte bine pregătiţi", a afirmat Mihai Stănişoară.

Manifestările organizate de Ziua Marinei vor continua pe întreaga durată a zilei de sâmbătă. Astfel, sâmbătă după-amiază vor avea loc jocuri marinăreşti în Portul Tomis, un marş al muzicii militare în municipiul Constanţa, iar seara se va încheia cu un spectaculos foc de artificii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici