Ministerul Educaţiei propune majorarea premiilor pentru olimpicii naţionali

Ministerul Educaţiei a propus majorarea cu până la 30% a sumelor acordate elevilor premiaţi la olimpiadele naţionale pe discipline, se spune într-un comunicat de joi al ministerului.

1494 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei propune majorarea premiilor pentru olimpicii naţionali

Ministerul Educaţiei propune majorarea premiilor pentru olimpicii naţionali

Elevii premiaţi la olimpiadele naţionale pe discipline ar putea primi cu 30% mai mult în valoare de premii, dacă va fi aprobată o Hotărâre de Guvern pusă în dezbatere publică de către Ministerul Educaţiei.

Cuantumul sumelor privind premierea elevilor la olimpiadele naţionale nu a fost modificat din 2008. În ceea ce priveşte olimpiadele internaţionale, cuantumurile au rămas la nivelul anului 2015, fiind cumulate cu alte beneficii acordate elevilor şi profesorilor.

Astfel, performanţele obţinute la etapa internaţională a competiţiilor şcolare desfăşurate la nivel mondial sunt recompensate de Ministerul Educaţiei cu următoarele sume: 12.550 de lei pentru premiul I/medalie de aur cu punctaj absolut, 9.720 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 8.330 de lei pentru premiul al II-lea/medalie de argint, 5.950 de lei pentru premiul al III-lea/medalie de bronz şi 4.065 de lei pentru menţiune.

Pentru rezultatele deosebite înregistrate la competiţiile şcolare internaţionale, organizate la nivel european sau regional, ministerul acordă stimulente în valoare de 4.440 de lei pentru premiul I/medalie de aur, 3.785 de lei pentru premiul II/medalie de argint, 2.945 de lei pentru premiul III/medalie de bronz şi 2.550 de lei pentru menţiune. Cuantumurile acestor premii în bani acordate elevilor reprezintăsumele nete.

La rândul său, profesorul care a pregătit elevul premiat pe plan internaţional primeşte un stimulent financiar egal cu cel acordat elevului. Dacă elevul a fost pregătit de mai mulţi profesori, valoarea sumei se împarte în mod egal la numărul de profesori pregătitori. În cazul în care elevul obţine mai multe medalii pentru aceeaşi disciplină şcolară, profesorului pregătitor i se acordă un singur stimulent echivalent cu distincţia cea mai mare obţinută de elevul pregătit.

Pentru şcoala pe care o frecventează elevii premiaţi la competiţiile şcolare internaţionale se acordă aceleaşi sume pe care le-au obţinut elevii săi. Banii primiţi se vor utiliza pentru dotări destinate, prioritate având disciplinele corespunzătoare obţinerii performanţei şcolare.

De asemenea, elevii premiaţi la olimpiadele internaţionale beneficiază, timp de 12 luni, de bursa Meritul Olimpic. Nu în ultimul rând, aceştia sunt pregătiţi de profesori universitari care sunt, la rândul lor, remuneraţi. Alte facilităţi prevăzute în proiectul de HG se referă la transport, cazare şi masă pe perioada desfăşurării competiţiilor.

În ceea ce priveşte elevii care obţin distincţii la etapele judeţene şi interjudeţene a olimpiadelor şcolare şi profesorii care îi pregătesc, proiectul de act normativ nu aduce noutăţi. Mai exact, cuantumurile sumelor acordate sunt stabilite de autorităţile locale, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici