Ministerul Sănătăţii a aprobat unul dintre cele mai scumpe tratamente din lume pentru a salva un copil de 11 ani

Ministerul Sănătăţii (MS) a aprobat unul dintre cele mai scumpe tratamente din lume - 6.000 de euro fiola - pentru a salva viaţa unei fetiţe de 11 ani care suferă de purpură trombocitopenică, boală ce determină scăderea dramatică a trombocitelor, cu risc masiv de hemoragii interne.

1161 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii a aprobat unul dintre cele mai scumpe tratamente din lume pentru a salva un copil de 11 ani

MS a aprobat unul dintre cele mai scumpe tratamente din lume pentru a salva un copil de 11 ani (Imagine: Shutterstock)

Drama Andreei Elena Ceauşu din Bucureşti a început în urmă cu o lună şi două săptămâni, după o suspiciune de enterecolită, când a fost internată de urgenţă la terapia intensivă a Spitalului "Grigore Alexandrescu", a povestit familia.

Ulterior, rinichii copilului au cedat, fiind în pericol şi celelalte organe, astfel că Andreea a fost internată de urgenţă, în 6 aprilie, la Secţia Pediatrie III - Nefrologie Pediatrică de la Institutul Clinic Fundeni din Capitală, cu diagnosticul sindrom hemolitic‐uremic atipic. "Apoi au apărut afectare cerebrală - convulsii -, hipertensiune arterială, hemoragie digestivă superioară, afectare hepatică uşoară, afectare pulmonară de tip hemoragic. Insuficienţa renală acută a necesitat hemodializă, pacienta fiind dependentă de acest procedeu, pe lângă tratamentul conservator cu antibiotic, plasma proaspătă congelată, reechilibrare hidro‐electrolitică şi acido‐bazică, antihipertensive, antiepileptice şi protecţie gastrică", a declarat, pentru MEDIAFAX, managerul unităţii sanitare, dr. Carmen Orban.

Evoluţia pacientei a fost nesatisfăcătoare, cu menţinerea fenomenelor de insuficienţă renală acută şi a episoadelor de hemoliză şi a trombocitopeniei până în 25 aprilie, când s‐a înregistrat o îmbunătăţire a stării clinice şi a parametrilor biologici şi biochimici. La scurt timp după acest episod de îmbunătăţire, parametrii biologici au înregistrat scăderi, dar de intensitate mai redusă decât la debut.

Din 5 mai, cu aprobarea Ministerului Sănătăţii, a fost iniţiată terapia cu Soliris - unul din cele mai scumpe tratamente din lume -, conform protocolului de administrare.

Probe biologice ale pacientei şi ale părinţilor au fost trimise la un laborator de imunologie din Budapesta, pentru anumite teste, inclusiv genetice.

La scurt timp după infuzia de Soliris, numărul de trombocite a început să crească (ajungând acum în limite normale), retenţia azotată s‐a stabilizat şi apoi a început să scadă lent, fără a mai fi necesare sedinţe de hemodializă.

Copilul, stabil din punct de vedere clinic şi cu probe biologice îmbunătăţite, a fost externat marţi.

Terapia Soliris va fi continuată pentru o perioadă de timp nedeterminată. În prezent, există un acord cu firma producătoare, pentru asigurarea gratuită a terapiei timp de şase luni.

Medici speră ca Andreea Elena Ceauşu să se refacă în totalitate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici