Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă privind bursele medicilor rezidenţi

Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă care prevede acordarea burselor pentru medicii rezidenţi, după ce acest lucru fusese omis din noua Lege a salarizării, premierul Mihai Tudose afirmând că vrea ca în şedinţa de joi a Executivului acest lucru să fie remediat.

796 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă privind bursele medicilor rezidenţi

Ministerul Sănătăţii a supus dezbaterii publice un proiect de ordonanţă privind bursele medicilor rezidenţi (Imagine: Shutterstock)

"Întrucât la lit.a), alin. (2) al art. 38 din Legea cadru nr. 153/2017 nu este menţionat în mod explicit acordarea bursei de rezidenţiat (…) , considerăm oportună promovarea prezentei Ordonanţe a Guvernului, în sensul acordării în continuare a cuantumului bursei de rezidenţiat la nivelul lunii iunie 2017, până la intrarea în vigoare a prevederilor Legii cadru nr.153/2017", se arată în nota de fundamentare a proiectului de ordonanţă, supus dezbaterii publice de Ministerul Sănătăţii.

Potrivit proiectului de ordonanţă, începând cu luna iulie 2017, rezidenţii cu un salariu lunar brut lunară mai mic decât 7.100 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal de lucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei.

"Bursa de rezidenţiat nu face parte din salariul brut sau solda brută, nu este supusă impozitului pe venit şi nu constituie bază de calcul pentru contribuţiile de asigurări sociale de stat, asigurări pentru şomaj, asigurări sociale de sănătate sau pentru accidente de muncă şi boli profesionale", se menţionează în proiectul Executivului.

Luni, Premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului Muncii, Lia Vasilescu, să rezolve până joi problema burselor pentru medicii rezidenţi, susţinând că Executivul va apela chiar şi la aprobarea unei Ordonanţe de Urgenţă, iar, dacă nu va fi posibil, Parlamentul s-ar putea întruni în sesiune extraordinară.

"Am vorbit cu doamna ministru Vasilescu ca, până joi, să avem în şedinţa de Guvern rezolvată problema burselor pentru medicii rezidenţi, ca să nu mai existe niciun fel de interpretare asupra acordării sau nu a acestor burse. Le vor tranşa în şedinţă de guvern. Dacă e nevoie da (vom aproba o ordonanţ-ă de urgenţă - n.r.). Vom găsi pe legea de abilitare un mod de a implementa acest act, dacă nu putem vorbi de un alt mijloc, eventual de o sesiune extraordinară a Parlamentului", a spus premierul.

La rândul său, Dragnea a precizat că "e bine ca explicaţiile să le prezinte ministrul Muncii" pe această temă, subliniind, însă, că medicii rezidenţi "nu vor avea de suferit" şi că îşi vor primi bursele.

"A fost o scăpare în lege care va fi corectată joi prin OUG (...) Mai şi greşim. Important e că le vedem şi le reparăm rapid", a spus Dragnea.

Platforma România 100 a cerut lămuriri guvernului PSD-ALDE după ce medicii rezidenţi au fost anunţaţi că odată cu intrarea în vigoare a noii Legi a salarizării - nu vor mai primi bursa lunară de 670 de lei, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu cerând remedierea situaţiei.

Platforma România 100 suţtine că PSD-ALDE a abrogat în Parlament, prin Legea Salarizării, articolul 18 din OUG nr. 103/2013 care prevedea că "medicii rezidenţi, medicii dentişti rezidenţi şi farmaciştii rezidenţi din unităţile sanitare de stat, cu un salariu lunar brut/soldă brută lunară mai mic/mică decât 3.000 lei, care nu include drepturile aferente gărzilor efectuate pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale în afara normei legale de muncă şi a programului normal delucru de la funcţia de bază, beneficiază de o bursă de rezidenţiat în cuantum lunar de 670 lei".

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici