Ministerul Transporturilor cere Metrorex şi constructorului soluţii în cazul surpării de teren la Eroilor. Constructorul afirmă că "tendinţa tasărilor este spre stagnare"

Ministerul Transporturilor a solicitat reprezentanţilor Metrorex, ai proiectantului, consultantului şi constructorului Magistralei 5 o analiză pentru identificarea cauzei şi soluţii pentru rezolvarea imediată a problemelor cauzate de surparea de teren din zona Eroilor din Capitală, constructorul afirmând că "tendinţa tasărilor este spre stagnare".

6942 afișări
Imaginea articolului Ministerul Transporturilor cere Metrorex şi constructorului soluţii în cazul surpării de teren la Eroilor. Constructorul afirmă că "tendinţa tasărilor este spre stagnare"

Ministerul Transporturilor cere Metrorex şi constructorului soluţii în cazul surpării de teren la Eroilor. Constructorul afirmă că "tendinţa tasărilor este spre stagnare" (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Constructorul secţiunii Râul Doamnei - Eroilor este Asocierea Astaldi (Italia) - FCC Construccion (Spania) - Delta ACM (Romania) - AB Construct (România).

În plus, potrivit unui comunicat emis sâmbătă seara de minister, ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a convocat Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă "pentru a analiza şi a lua toate măsurile care se impun în vederea soluţionării tuturor deficienţelor ce pot apărea din cauza acestei situaţii".

Ministrul Transporturilor, Dan Costescu, a discutat sâmbătă seara la sediul Ministerului Transporturilor cu reprezentanţii Metrorex, ai constructorului, proiectantul, consultantul şi firma de monitorizare a terenului şi imobilelor din zonă. Aceştia au prezentat situaţia din teren, primele măsuri pe care le-au luat, precum şi măsurile care se impun în perioada imediat urmatoare.

"Ca urmare a străpungerii planificate a peretelui de beton armat al incintei staţiei de metrou Eroilor în zona intersecţiei dintre axul 1 si linia 2 pentru intrarea în statie a utilajului TBM, s-au produs infiltraţii cu antrenare de material solid pe conturul utilajului. Fenomenul s-a declanşat în data de 11 decembrie 2015, la ora 15.30, generând tasări sub placa carosabilă. Imediat, constructorul a umplut golurile apărute sub carosabil cu circa 70 de metri cubi de beton", potrivit Ministerului Transporturilor.

Fenomenul de tasare a continuat şi sâmbătă, drept pentru care au fost luate mai multe măsuri pentru stabilizarea zonei din subteran. După turnarea unei cantităţi suplimentare de beton (de circa 120 de metri cubi), s-au executat lucrări de stopare a infiltraţilor prin etanşarea bazei utilajului.

"Specialişti din cadrul Metrorex precum şi constructorul monitorizează 24 din 24 de ore, prin măsurători specifice evoluţia tasărilor. Constructorul susţine că tendinţa tasărilor este spre stagnare, dar ca măsură asiguratorie, zona va fi în continuare monitorizată", se arată în comunicatul instituţiei.

Traficul rutier pe bulevardul Eroilor şi pe bulevardul Eroilor Sanitar a fost închis sâmbătă, din cauza unei surpări de teren cauzate de lucrările la extinderea magistralei de metrou, existând riscul de prăbuşire a şoselei, incidentul fiind semnalat de firma care face lucrări de modernizare şi extindere la metrou.

Siguranţa locuitorilor din două blocuri din zona Eroilor unde s-a surpat terenul nu poate fi garantată, spune ISU, potrivit căruia constructorul nu poate preciza dacă este vorba de ”o problemă mai amplă în subteran”.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, în zona Eroilor unde au apărut deformări în şosea din cauza lucrărilor la extinderea magistralei de metrou se află două blocuri, la faţa locului fiind trimise echipaje pentru a interveni în caz de necesitate.

"Ca urmare a deformărilor apărute la carosabilul din zona staţiei de metrou Eroilor, unde se execută lucrări pentru extinderea magistralei, la faţa locului au fost trimise următoarele echipaje - Detaşamentul Special de Salvatori şi un echipaj SMURD. În apropierea zonei unde se observă denivelarea sunt două imobile de locuit", arată sursa citată, care precizează că în urma discuţiilor dintre reprezentanţii ISU şi constructor s-a stabilit că nu există "un risc iminent" pentru cele două blocuri.

În condiţiile în care reprezentanţii constructorului nu au putut preciza dacă este vorba despre o problemă punctuală sau despre una "mai amplă în subteran", nu se poate "garanta siguranţa locatarilor din zonă", mai menţionează ISU.

Totodată, mai multe familii dintr-unul din cele două blocuri au ieşit speriate din locuinţe şi au cerut constructorului să le spună dacă sunt în pericol.

În zona respectivă, pe lângă cele două blocuri, sunt construite şi mai multe case.

Duminică, începând cu ora 10.00, la sediul Primăriei Capitalei, este programată să aibă loc o şedinţă privind această situaţie, la care vor participa reprezentanţi ai Metrorex, ai Poliţiei Rutiere, ISU şi ai Inspectoratului de Stat în Construcţii. La întâlnire, la care a fost invitat şi prefectul Capitalei, Paul Petrovan, vor fi discutate măsurile de intervenţie pentru punerea în siguranţă a zonei, precum şi eventuale măsuri de extindere a restricţiei de circulaţie.

Secţiunea Râul Doamnei - Eroilor este finanţată din fonduri structurale nerambursabile în cadrul Programului Operaţional Sectorial Transport 2007-2013.

Magistrala 5 va fi realizată în două etape: tronsonul Drumul Taberei - Universitate în prima etapă de execuţie şi Universitate - Pantelimon, în etapa a doua. Tronsonul 1 Drumul Taberei - Eroilor al Magistralei 5 Drumul Taberei-Pantelimon, în lungime totală de 6,8 km, va avea un depou şi zece staţii de metrou: Râul Doamnei, Valea Argeşului, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor.

Până în prezent, valoarea totală a contractelor atribuite pentru construcţia Magistralei 5 de metrou se ridică la circa 2,6 miliarde de lei cu TVA inclus, echivalentul a circa 585 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici