Ministrul Educaţiei a acceptat unele din propunerile Comisiei Miclea

Ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu, a declarat, joi, după discuţiile cu Mircea Miclea, că a fost de acord cu mai multe propuneri din pachetul de legi al Comisiei prezidenţiale.

41 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei a acceptat unele din propunerile Comisiei Miclea

Ministrul Educaţiei a acceptat unele din propunerile Comisiei Miclea (Imagine:Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Este vorba despre probleme legate de educaţia permanentă. În pachetul de legi (al Comisiei prezidenţiale - n.r.) este prevăzut ca fiecare copil să primească la naştere într-un cont 500 de euro. Noi susţinem acest punct de vedere, depinde însă de Ministerul Finanţelor", a spus Andronescu, la finalul discuţiilor cu Mircea Miclea, care au durat mai bine de patru ore.

Ministrul Educaţiei a mai spus că a fost de acord cu o altă propunere a preşedintelui Comisiei prezidenţiale care vizează scutirea de impozit pentru profitul investit în educaţie şi, de asemenea, că au căzut de acord asupra modului în care este aleasă conducerea şcolii.

"Am căzut de acord asupra faptului că direcţia şcolii poate fi numită prin concurs la nivelul Consiliului de Administraţie, iar dacă directorul este membru al vreunui partid, atunci să se suspende din funcţia politică", a mai spus Andronescu.

Ministrul Educaţiei a precizat, de asemenea, că această măsură vizează numai directorii, nu şi inspectorii şcolari.

De asemenea, ministrul Educaţiei a spus că sistemul de educaţie este pregătit pentru introducerea testului PISA de evaluare a elevilor din învăţământul preuniversitar.

"Nu putem introduce un alt sistem de evaluare pe programele pe care le-am parcurs", a susţinut Andronescu.

În legătură cu titularizarea, Andronescu a precizat că aceasta în prezent a fost gândită a fi organizată la nivelul şcolii, dar că, oricum, prin Codul educaţiei, absolvenţii fac mai întâi un an de stagiatură, după care urmează titularizarea în sistem.

Ministrul Educaţiei a adăugat că prevederile din Codul educaţiei nu sunt în afara Strategiei şi nici a Pactului Naţional pentru Educaţie.

Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru educaţie, Mircea Miclea, a declarat, joi, că nu va renunţa la ideea depolitizării sistemului, mai ales la nivelul şcolii şi că propune ministerului soluţii, dar acesta va redacta textul legii.

Miclea a spus că, probabil, numele noului pachet de legi ale educaţiei va fi ales de către premier.

"Probabil premierul va alege numele acestui nou pachet de legi. Nu mă interesează dacă se cheamă cod, legi sau altfel, important este ca ele să cuprindă propunerile cele mai pertinente pentru învăţământul românesc", a adăugat Miclea.

El a precizat că a prezentat ministrului Educaţiei, în amănunt, propunerile la Codul educaţiei din partea Comisiei prezidenţiale.

"Au fost discuţii clarificatoare în Codul educaţiei. Am explicat problemele legate de educaţia permanentă, despre nepolitizarea şcolii, titularizare, bineînţeles admitere şi bacalaureat. Ministrul Educaţiei ne-a ascultat şi a notat. Rezultatul întâlnirii îl vom vedea atunci când vor fi redactate legile", a declarat Miclea, spunând totodată că o nouă întâlnire cu ministrul Andronescu va avea loc vineri, la ora 9.00.

În legătură cu evaluarea elevilor după modelul testului PISA, Miclea a declarat că aceasta ar putea fi aplicată şi în România, dar nu înainte de a fi schimbată curricula, în consecinţă nu din 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici