Ministrul Educaţiei: CNATDCU a fost constituit pe criterii politice. Îl reconstituim din propunerile universităţilor

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare a fost constituit pe criterii politice, conform ministrului Educaţiei, Ecaterina Andronescu, "un lucru teribil de nefericit", astfel că s-a decis reconstituirea acestui consiliu din propunerile universităţilor.

363 afișări
Imaginea articolului Ministrul Educaţiei: CNATDCU a fost constituit pe criterii politice. Îl reconstituim din propunerile universităţilor

Ministrul Educaţiei: CNATDCU a fost constituit pe criterii politice. Îl reconstituim din propunerile universităţilor (Imagine: Ovidiu Micsik / MediafaxFoto)

Andronescu a fost întrebată, într-o conferinţă de presă, dacă ştie în ce fel doreşte premierul Victor Ponta să "rezolve" problema tezei sale de doctorat pentru care a fost acuzat de plagiat.

"Nu ştiu. E o decizie personală. Aşa cum ştiţi ministrul nu are implicaţii directe într-o asemenea suspiciune de plagiat al tezei de doctorat, dar există structuri abilitate de legea domnului Funeriu să ia aceste decizii", a spus ea.

Andronescu a declarat că au fost suspiciuni legate de teza lui Victor Ponta, iar acum este în lucru suspiciunea legată de teza Laurei Codruţa Kovesi.

"Sunt foarte multe asemenea cazuri, se rezolvă într-o manieră instituţională. După părerea mea, nu este o problemă care trebuie să capete conotaţii politice, este o problemă a mediului academic, care se rezolvă în conformitate cu procedurile academice. Consiliul Naţional de Etică, potrivit legii pe care a promovat-o Guvernul Boc, este abilitat să decidă în legătură cu demnitarii. Au decis în legătură cu domnul Ponta, ca să ia decizia s-a constituit o comisie din jurişti pentru că fiecare domeniu are specificitatea lui", a spus Ecaterina Andronescu.

Ministrul Educaţiei a precizat că acest Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a fost constituit pe criterii politice, în opinia sa "un lucru teribil de nefericit".

"CNATDCU, din păcate, a fost constituit pe criterii politice şi lucrul acesta este teribil de nefericit. De aceea, noi am luat decizia acum să reconstituim acest consiliu din propunerile universităţilor. Nu vreau ca numirea să se facă din pixul ministrului, pur şi simplu am trimis către universităţi solicitarea de a nominaliza cadre didactice din fiecare universitate în toate consiliile prevăzute de lege pentru a reconstitui aceste consilii", a afirmat Andronescu.

Ministrul a explicat apoi că o teză de doctorat trece prin multe filtre.

"O teză de doctorat trece prin multe filtre, are un conducător de doctorat, presupune elaborarea unor referate ştiinţifice, trei la număr, în situaţia anilor când s-a elaborat, apoi se dezbate teza în departamentul în care toate cadrele didactice sunt specialiste în domeniul tezei, apoi trece printr-o comisie, se susţine public, ajunge apoi la comisia de atestare, şi aşa mai departe. Sunt foarte multe filtre. De aceea trebuie să ne uităm cu foarte multă atenţie la toate aceste etape", a spus ea.

Întrebată de când va fi funcţional noul CNATDCU, ea a răspuns că din luna septembrie a.c., acum fiind vacanţă.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU), a decis, în şedinţa din 29 iunie, că premierul a plagiat în lucrarea sa de doctorat, fiind propusă atunci Ministerului Educaţiei retragerea titlului de doctor.

Preşedintele Consiliului General al CNATDCU, Marius Andruh, declara că a fost analizată, pagină cu pagină, o lucrare de 307 pagini, constatându-se că 85 dintre acestea sunt copieri fără indicarea sursei, foarte uşor de detectat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici