Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre cauza incendiului de la Matei Balş: „Sunt două piste”. Problemele cu încălzirea nu pot fi rezolvate „prin magie”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a făcut declaraţii cu privire la posibilele cauze care au declanşat incendiul de vineri dimineaţă, în cadrul unui pavilion al Spitalului Matei Balş.

10128 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre cauza incendiului de la Matei Balş: „Sunt două piste”. Problemele cu încălzirea nu pot fi rezolvate „prin magie”

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, despre cauza incendiului de la Matei Balş: „Sunt două piste”

UPDATE: Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, vineri, la Antena 3, spitalul modular de la Pipera a fost închis pentru că nu mai exista o problemă cu numărul de locuri pentru pacienţii COVID.

„Spitalul din Pipera este închis în urma unei decizii a managementului de la Victor Babeş. La Victor Babeş existau de dimineaţă (vineri dimineaţa – n.r.) peste 60 de locuri libere. Am verificat asta cu managementul de acolo pentru cazul în care pacienţi de la Matei Balş ar trebui să fie transferaţi. Nu vorbim despre o lipsă de capacitate în momentul acesta în Bucureşti. Tocmai de aceea a putut fi închis spitalul modular din Pipera. Referitor la situaţia din spitale, asta nu se poate schimba în mod magic”, a spus Voiculescu.

Întrebat despre existenţa unei aeroterme într-un salon, de la care să fi izbucnit incendiul Voiculescu a spus că „improvizaţiile de orice fel” nu ar trebui să se mai întâmple.

„M-aţi întrebat dacă acolo era un reşou. Cred că lucrurile trebuie diferenţiate şi ar trebui să avem standarde pentru toate spitalele din România şi ar trebui ca improvizaţii de orice fel să nu se mai întâmple. Cel puţin de acum încolo să nu mai avem improvizaţii, asta înseamnă, cum spuneam, oameni profesionişti care să facă lucrurile cum se cuvine la nivelul spitalelor şi mai puţin firme de partid şi mai puţine achiziţii care să ducă spre firme de partid”, a răspuns ministrul Sănătăţii.

Voiculescu a mai spus că este la curent cu problemele cu încălzirea deficitară din spitalele din Bucureşti şi chiar a vorbit cu primarul Nicuşor Dan, dar situaţia nu poate fi rezolvată „prin magie”.

„Evident că am avut aceste discuţii (cu Nicuşor Dan – n.r.) şi discuţiile nu au început de ieri, de astăzi. Evident că ştie toată lumea care sunt problemele legate de Termoenergetica. Sunt probleme vechi, care încă nu au fost rezolvate. Chiar săptămânile trecute vorbeam aşa cum bine spuneţi despre problema spitalelor Colentina şi Matei Balş care au rămas fără căldură. Aşa cum bine spuneţi, oamenii s-au gospodărit aşa cum s-a putut. Evident că asta poate duce la nenorociri. (...) Domnul Nicuşor Dan nu poate să rezolve în mod magic. Termoenergetica are probleme ceva mai vechi. În momentul acesta din câte ştiu nu există probleme cu încălzirea”, a mai spus Vlad Voiculescu.

UPDATE 10:23: Întrebat, la Digi24, dacă o sursă de încălzire ar fi cauzat incendiul de vineri dimineaţă, ministrul Sănătăţii a spus: „Nu am informaţii că în clădire ar fi existat alte surse de încălzire decât cele fireşti, dar avem nevoie de anchetă”.

Întrebat, de asemenea, dacă a discutat cu medicii despre acest aspect, Voiculescu a repetat că nu are informaţii potrivit cărora în clădire ar fi fost nevoie sau ar fi fost suplimentată sursa de încălzire, dar ştie că spitalul a avut de suferit din lipsa de capacitate a Termoenergetica de a livra căldură.

În plus, Voiculescu a declarat că Spitalul „Matei Balş” nu a dus lipsă de finanţare şi a avut un management stabil: „Situaţia e foarte diferită faţă de Piatră Neamţ. Vorbim de o finanţare relativ robustă. Trebuie să vedem cauzele. Au fost făcute investiţii aproape constant”.

Chestionat despre cele patru incendii în spitale din ultimele luni şi ce este de făcut, ministrul Sănătăţii a răspuns că nu e bine să generalizăm, deoarece cauzele incendiilor au fost foarte diferite, „dar da, infrastrucura spitalelor este rezultatul unui lung şir de subfinanţare, ăsta e adevărul. S-au construit mall-uri, alte clădiri, spitale mai puţin”.

Pe termen scurt, specialiştii se pot doar asigura că nu vor mai fi incendii, „în măsura în care asta depinde de oamenii de acolo. În general, depinde şi de atenţia oamenilor care lucrează în spitalul respectiv. Există responsabilităţi şi responsabili”.

VEZI PRIMELE IMAGINI AICI

„Momentan nu este clar. Vin de la Matei Balş am văzut clădirea. Evident că a fost un incendiu violent. (...) Sunt 2 piste: o problemă punctuală, o greşeală individuală (...) datoria noastră este să ne uităm la greşelile de sistem. Aştept să văd rapoartele de control care s-au făcut, am cerut toate aceste rapoarte din ultimele 6 luni”, a declarat Ministrul Sănătăţii.

În ceea ce priveşte pacienţii evacuaţi din pavilionul în care s-a produs incendiul, ministrul Sănătăţii a declarat că: „Nu toţi sunt în stare gravă. Din informaţiile mele sunt patru pacienţi în stare gravă la Balş. Circa 40 de pacienţi fuseseră transferai la alte spitale din Bucureşti. Sunt locuri suplimentare. La Victor Babeş, minim 60 de locuri”.

Un incendiu a izbucnit în vineri dimineaţă într-un corp de clădire al spitalului Matei Balş. Au fost evacuaţi în jur de 120 de pacienţi. Iniţial autorităţile au anunţat trei victime, iar un pacient în stare gravă a fost intubat, dar a murit şi el.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici