Misiunea de salvare a israelienilor blocaţi în Masivul Făgăraş se desfăşoară cu DIFICULTATE. Există riscul de producere a AVALANŞEI/ Turiştii blocaţi vor ajunge la bază în 6 - 7 ore

Cei trei turişti israelieni, blocaţi de aproape 24 de ore în Masivul Făgăraş, nu au putut fi salvaţi, misiunea fiind oprită în timpul nopţii de duminică spre luni din cauza riscului de producere a avalanşei şi reluată luni dimineaţa. Dacă nu vor fi coborâţi până miercuri, se va solicita elicopterul.

1029 afișări
Imaginea articolului Misiunea de salvare a israelienilor blocaţi în Masivul Făgăraş se desfăşoară cu DIFICULTATE. Există riscul de producere a AVALANŞEI/ Turiştii blocaţi vor ajunge la bază în 6 - 7 ore

Misiunea de salvare a israelienilor blocaţi în Masivul Făgăraş se desfăşoară cu DIFICULTATE. Există riscul de avalanşă

Cei trei turişti israelieni blocaţi în masivul Făgăraş, la refugiul Vistea Mare de sub vârful Moldoveanu, n-au putut fi recuperaţi, cele două echipe de la Salvamont Nucşoara care plecaseră să-i salveze fiind oprite din misiune de riscul mare de avalanşă, alţi salvamontişti, dar şi jandarmi, îndreptându-se luni spre locul unde se află israelienii.

Potrivit lui Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş, dacă salvatorii nu vor reuşi să-i recupereze pe turiştii israelieni până miercuri, din cauza condiţiilor meteo neprielnice, se va acţiona cu un elicopter.

„Noaptea trecută au plecat alte echipe de salvamontişti spre turiştii rămaşi blocaţi în munţi. Duminică s-a renunţat la misiune din cauza riscului de avalanşă care era prea mare, iar colegii mei, după 12 ore, erau epuizaţi. Aşa cum spuneam, au plecat forţe proaspete. Incidentul este sub vârful Moldoveanu, unde este zăpadă, vremea e cumplit de urâtă”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Potrivit aceleiaşi surse, turiştii au stare generală bună.

„Am păstrat legătura în permanenţă cu turiştii. Schimbăm sms-uri la 2-3 ore. Ne-au comunicat că s-ar putea să rămână fără baterie la telefon, vă daţi seama, sunt de câteva zile acolo şi au folosit intens mobilul. În plus, mai este şi frigul care acţionează. Important e că ştim unde sunt. Încă mai au provizii, dar şi în caz că ar rămâne o zi fără, nu ar fi în pericol. Ei sunt tineri, au aproximativ 30 de ani, sunt în putere. Starea lor generală este bună. Încercăm azi (n.r. - luni) să-i recuperăm. Dacă nu o să reuşim, încercăm şi mâine. Miercuri, în caz că nu o să fie recuperaţi până atunci, este vreme bună de zbor şi se va putea acţiona cu un elicopter”, a mai declarat Sănduloiu.

La misiunea de salvare a turiştilor israelieni participă şi trei jandarmi montani din Argeş.

Potrivit salvatorilor, turiştii străini ar fi plecat în 5 martie spre zona Făgăraş, pe atunci vremea frumoasă permiţând expediţia. Epuizaţi fizic, turiştii nu s-au mai putut întoarce la baza muntelui şi au sunat la 112.

Salvamont Argeş: Turiştii israelieni blocaţi în Masivul Făgăraş vor ajunge la bază în 6-7 ore

Salvamontiştii argeşeni au ajuns, luni, în zona din Masivul Făgăraş, în care se aflau blocaţi trei turişti israelieni, aceştia începând coborârea de pe munte, în siguranţă, iar la baza muntelui vor ajunge în aproximativ 6 - 7 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit şefului Salvamont Argeş, Ion Sănduloiu, până când turiştii israelieni vor ajunge la baza muntelui vor mai trece 6 -7 ore, acesştia fiind în siguranţă.

„Au ajuns băieţii la turişti şi de aproximativ o jumătate de oră s-a început coborârea. Aceştia sunt bine. Vor coborî asiguraţi între băieţi. Colegii mei sunt asiguraţi, iar turiştii sunt legaţi intercalat între salvamontişti. Până îi duc jos la maşină, va dura aproximativ 6-7 ore”, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, Ion Sănduloiu, şeful Salvamont Argeş.

Salvamontiştii intervin, de duminică, pentru salvarea a trei turişti israelieni, plecaţi de şapte zile în Masivul Făgăraş. Turiştii nu puteau ajunge la baza muntelui din cauza vremii şi a epuizării, iar intervenţia salvamontiştilor a fost îngreunată de un perete de gheaţă.
Potrivit salvamontiştilor, turiştii străini au plecat în 5 martie spre zona Făgăraş, pe atunci vremea frumoasă permiţând expediţia.

În timpul nopţii de duminică spre luni, misiunea de salvare a fost oprită din cauza riscului de avalanşă, fiind reluată luni dimineaţa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici