Mita, larg răspândită în sistemul sanitar din România - International Herald Tribune

Medicii români se plâng că mita este atât de larg răspândită în sistemul medical românesc, încât atunci când unul dintre ei refuză banii, pacienţii cred că boala lor e incurabilă, iar medicii acceptă mita pentru a-i linişti, comentează International Herald Tribune.

79 afișări
Imaginea articolului Mita, larg răspândită în sistemul sanitar din România - International Herald Tribune

Mita, larg răspândită în sistemul sanitar din România - International Herald Tribune (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Medicii şi pacienţii spun că mita în sistemul de asistenţă medicală urmează un set de reguli nescrise, valoarea acesteia depinzând de tratament şi variind între 100 de euro pentru o apendicectomie şi 5.000 de euro pentru o operaţie pe creier, afirmă ziarul, adăugând că valorile sunt comunicate din gură în gură sau publicate pe bloguri şi site-uri Internet.

International Herald Tribune reaminteşte că raportul de joi al Comisiei Europene critică România pentru întârzierea înregistrată în ceea ce priveşte schimbările în sistemul judiciar necesare pentru combaterea corupţiei şi că este posibil ca acesta să fie urmat şi de sancţiuni, România riscând să piardă o parte din fondurile europene de 32 de miliarde de euro pe care ar trebui să le primească în perioada 2007 - 2013.

Românii se plâng că mita şi corupţia de fiecare zi le îngreunează viaţa, afirmă ziarul, citând şi un studiu al Băncii Mondiale, care estimează la 360 de milioane de dolari anual valoarea totală a aşa-numitelor "plăţi informale".

Ministerul Sănătăţii încearcă să elimine această practică, înfiinţând recent o linie telefonică gratuită unde pacienţii pot anunţa abuzurile, însă aceasta a fost blocată la numai o oră după ce a fost pusă în funcţiune, adaugă International Herald Tribune.

Citeşte şi:

Raport CE: România să demonstreze eficienţă tratând cu rapiditate cazurile de înaltă corupţie

Raport CE: Viteza progreselor în reforma justiţiei nu a fost menţinută

Bazac: Am înfiinţat linia telefonică "Ce te doare"

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici