Miting al unor tineri care cer folosirea transportului în comun şi a bicicletei, la Cluj-Napoca

Câteva zeci de persoane au blocat, miercuri, o bandă de circulaţie din centrul municipiului Cluj-Napoca, printr-un miting la care au cerut folosirea transportului în comun sau a bicicletei, în locul maşinilor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

7 afișări

Manifestanţii au purtat opt cadre de lemn, simbolizând maşini, pe care aveau lipite mesaje precum "De ce nu o facem în stradă?", "No cars, more bikes" ("Fără maşini, mai multe biciclete"), "Puterea autotălpii", "Nu poluării" sau "Noi vrem respiraţie", pe care le-au plimbat din Piaţa Unirii până la Teatrul Naţional, însoţiţi de agenţi de la Poliţia Rutieră.

Pe parcursul marşului, participanţii au fluierat şi au împărţit fluturaşi trecătorilor, cu mesajul "Nu te lăsa păcălit de combustibilii fosili!".

"Maşinile aglomerează oraşul din ce în ce mai tare, nu fac altceva decât să polueze aerul, iar când sunt parcate, ocupă spaţiul pietonilor. Maşinile consumă carburant, o resursă naturală care se scumpeşte pe zi ce trece. Ar fi timpul să luptăm pentru mijloace de transport mai sănătoase şi durabile. Mergi cu bicicleta, pe jos sau dansează, orice e mai bine decât folosirea maşini", se arată în fluturaş.

Manifestanţii, majoritatea studenţi români sau străini, au făcut apel la clujeni să folosească mijloacele de transport în comun.

"Noi suntem aici şi avem un vehicul care are acelaşi spaţiu cât o maşină. Noi manifestăm pentru mai mulţi pietoni în oraş, pentru oameni şi nu pentru maşini, pentru că, din cauza maşinilor, nici nu ne putem plimba pe trotuar", a declarat David Brunmayr, student din Austria, unul dintre organizatorii marşului.

Participanţii la manifestaţie au cerut Primăriei construirea unor piste pentru biciclete, pentru ca municipiul Cluj-Napoca să devină mai puţin poluat, iar traficul rutier să se reducă.

Matthias Wanner, student din Germania, a declarat, la rândul său, că în oraşul Muster sunt 250.000 de locuitori şi 500.000 de biciclete.

Marşul de protest s-a încheiat odată cu întoarcerea manifestanţilor în Piaţa Unirii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici