Nepalul elimină deşeurile şi cadavrele de pe Everest, cel mai înalt vârf de munte din lume

În 2024, toţi alpiniştii pe Everest vor primi pentru prima dată cipuri de urmărire.

4435 afișări
Imaginea articolului Nepalul elimină deşeurile şi cadavrele de pe Everest, cel mai înalt vârf de munte din lume

Pe măsură ce începe sezonul de alpinism din Himalaya din 2024, un alt proiect la mare altitudine este în derulare: eliminarea tonelor de deşeuri de pe Muntele Everest. Potrivit armatei nepaleze, campania de curăţare a munţilor a colectat deja 110 tone de deşeuri între 2019, anul în care a început programul, şi 2023.

Armata, care conduce iniţiativa de curăţenie, va avea frâiele şi anul acesta campania. 12 membri ai armatei, sprijiniţi de 18 şerpaţi, vor ajunge la tabăra de bază Everest pe 14 aprilie, pentru a începe lucrul. Misiunea condusă de maiorul Aditya Karki se va îmbarca în tabăra de bază Everest pentru a îndepărta deşeurile nu numai de pe Muntele Everest, ci şi de pe Muntele Lhotse şi de pe Muntele Nuptse.

Pe lângă eliminarea a aproximativ 10 tone de deşeuri, armata a declarat într-un comunicat că intenţionează să scoată cinci cadavre de pe munte. Acestea sunt cadavrele alpiniştilor care au murit în timp ce încercau să atingă cel mai înalt vârf din lume. Începând cu 2023, 12 alpinişti au fost confirmaţi morţi pe Everest, în timp ce alţi 5 sunt încă daţi dispăruţi oficial.

478 de permise emise în 2023

Deşeurile biodegradabile vor fi duse la Namche Bazaar, sub tabăra de bază, şi predate Comitetului de Control al Poluării Sagarmatha (SPCC) pentru tratare adecvată. Deşeurile nebiodegradabile şi cadavrele vor fi duse la Kathmandu, a declarat purtătorul de cuvânt, generalul de brigadă Krishna Prasad Bhandari.

În prezent, majoritatea oamenilor care încearcă să urce vârful Himalaya de 8.849 de metri o fac prin Nepal.

Anul trecut, guvernul nepalez a distribuit un număr record de 478 de permise de drumeţii pe Everest. Totuşi, acesta nu este numărul total de alpinişti care vor urca pe munte, deoarece ghizii Sherpa, personalul de sprijin şi alte persoane însoţesc grupurile de alpinişti. Drept urmare, supraaglomerarea şi risipa au fost două dintre cele mai mari probleme care afectează Everestul în ultimii ani.

Deşeurile umane au avut un impact semnificativ asupra mediului. Sezonul de alpinism 2024 va fi primul care va cere tuturor alpiniştilor să folosească saci de gunoi eliberaţi de guvern şi să îşi transporte propriile deşeuri din taberele montane mai înalte.

„Fiecare persoană produce 250 de grame de excremente pe zi şi va petrece două săptămâni în cele mai înalte tabere pentru a ajunge la vârf”, a declarat luna trecută Diwas Pokhrel, prim-vicepreşedintele Asociaţiei Everest Summiteers.

În plus, în 2024, pentru prima dată, toţi alpiniştii pe Everest vor primi cipuri de urmărire, care pot ajuta în misiunile de căutare şi salvare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici