Neutra Elveţie se „pregăteşte” de război: îşi întăreşte capacitatea de apărare şi intensifică colaborarea cu aliaţii

Potrivit secretarului de stat elveţian pentru politica de securitate, Markus Mäder, este „mai bine să fii pregătit”.

1642 afișări
Imaginea articolului Neutra Elveţie se „pregăteşte” de război: îşi întăreşte capacitatea de apărare şi intensifică colaborarea cu aliaţii

Neutra Elveţie se „pregăteşte” de război: îşi întăreşte capacitatea de apărare şi intensifică colaborarea cu aliaţii

Potrivit secretarului de stat elveţian pentru politica de securitate, Markus Mäder, Elveţia trebuie să se pregătească pentru război, chiar dacă există speranţa că acesta nu va exista niciodată.

Proaspăt întors de la Conferinţa de securitate care se desfăşoară la München, Mäder, aflat în funcţie din ianuarie, a făcut această declaraţie într-un interviu acordat SonntagsBlick. „Cu cât suntem mai pregătiţi, cu atât efectul de descurajare este mai mare”, a precizat el.

Oficialul a subliniat că Elveţia trebuie să-şi consolideze capacitatea de apărare, să intensifice cooperarea cu partenerii şi să-şi alinieze politica de securitate la realitate. Ţara Cantoanelor trebuie să se compare cu lumea „care există şi nu cu lumea pe care ne-am dori să o avem”.

În interviu, Markus Mäder afirmă necesitatea unei politici de securitate a Elveţiei orientate practic şi solicită o colaborare mai strânsă cu NATO, dar exclude posibila aderare la NATO.

Şi pentru politicianul elveţian, Rusia reprezintă o adevărată ameninţare, mai ales că Putin este hotărât să continue conflictul cu Ucraina şi să-şi urmărească obiectivele agresive.

Rusia nu crede în Elveţia

În interviu, secretarul de stat relatează şi împărtăşeşte îngrijorarea liderilor europeni prezenţi la München cu privire la creşterea armamentului rusesc: „A trebuit să ne schimbăm aşteptările faţă de Rusia. După Războiul Rece, mulţi au crezut că ţara este un partener în politica de securitate europeană. Din păcate, nu este cazul”.

Mäder povesteşte şocul comunităţii internaţionale la vestea morţii lui Alexei Navalnîi: „Durerea a fost imensă, a fost un susţinător al democraţiei şi al drepturilor fundamentale în Rusia”. Potrivit noului secretar de stat pentru Politica de Securitate, cel mai mare pericol pentru ţara sa este reprezentat de o ordine mondială care nu se mai bazează pe reguli: „Elveţia se angajează într-o ordine bazată pe reguli şi respectarea dreptului internaţional”.

Angajamentul elveţian în această direcţie este demonstrat şi de disponibilitatea de a organiza o conferinţă pentru pace pe tema Ucraina la Geneva, în prima jumătate a anului 2024, în urma solicitării lui Zelenski de la Davos. „Lucrăm la asta, chiar dacă ştim că este o sarcină provocatoare. Trebuie să acordăm timp diplomaţiei”.

Oficialii ruşi au declarat că nu au încredere în Elveţia ca negociator de pace. „Elveţia încearcă să-şi impună medierea în Ucraina, dar nu va reuşi. Nu este un actor în care să avem încredere”, a spus Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici