Nicolăescu: Spitalele au 5 ani de graţie pentru a ajunge la standarde internaţionale

Spitalele de România vor fi obligate să ajungă la standarde europene, în cinci ani de la intrarea în vigoare în 2009 a Comisiei pentru acreditarea unităţilor sanitare, a declarat, marţi, agenţiei MEDIAFAX, Eugen Nicolăescu, ministrul Sănătăţii Publice.

32 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: Spitalele au 5 ani de graţie pentru a ajunge la standarde internaţionale

Nicolăescu: Din 2009, spitalele au cinci ani de graţie pentru a ajunge la standarde internaţionale (Imagine: Mediafax Foto)

"Majoritatea spitalelor au mari probleme de conformare, adică nu se încadrează în normele europene de funcţionare. Mă refer la distanţa limită dintre paturi, la anumite circuite care nu sunt conforme. Dar de aceea vrem să construim opt spitale regionale la standarde europene şi, de asemenea, să reabilităm după aceleaşi reguli unităţile care se pretează unor lucrări de anvergură", a mai spus demnitarul.

Guvernul a aprobat în mai 2007, ca lucrările de construcţie a unui număr de 20 spitale judeţene de urgenţă şi opt spitale regionale universitare să înceapă în luna octombrie a aceluiaşi an, numai că licitaţiile au durat peste estimări şi abia anul acesta au fost rezolvate aceste proceduri, a continuat Nicolăescu.

Ministrul a adăugat că odată demarate lucrările, durata totală a construcţiei este estimată la 18 luni, conform graficului de realizare a programului aprobat de Executiv.

Din 2009, după intrarea în vigoare a legii privind acreditarea spitalelor, toate unităţile sanitare au la dispoziţie cinci ani pentru a-şi rezolva problemele, altfel nu vor fi acreditate şi vor fi obligate "să-şi închidă porţile".

"Este exact ca în cazul instituţiilor de învăţământ superior. Nu respectă standardele de funcţionare, se desfiinţează, pentru că nu pot fi acreditate. La fel şi spitalele", a adăugat demnitarul.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici