Noi frontiere ale marketingului: Ikea s-a apucat de satira politică

Cazul care l-a implicat pe Vítor Escária (75.800 de euro găsiţi într-o bibliotecă din biroul său) şi a dus la doborârea guvernului a „inspirat” multinaţionala suedeză.

599 afișări
Imaginea articolului Noi frontiere ale marketingului: Ikea s-a apucat de satira politică

A devenit virală în scurt timp, iar reţelele de socializare sunt pline de meme-uri ale unei reclame Ikea care, prezentând un model de bibliotecă, ironizează situaţia sechestrului pus pe banii şefului de cabinet al premierului portughez. Panoul publicitar a creat discuţii în lumea politică portugheză, cu cetăţenii divizaţi, dar amuzaţi.

Noua campanie publicitară a Ikea şi-a ales ca temă campania electorală şi cauzele crizei politice care au dus la dizolvarea Parlamentului şi la alegeri anticipate. Dintre diversele sloganuri care fac referire la criza economică şi inflaţie, ironic este cazul care se află la originea căderii guvernului.

După cum se ştie, demisia prim-ministrului António Costa a fost cauzată de o anchetă a justiţiei, care, printre altele, la percheziţiile din 7 noiembrie, a reţinut 75.800 de euro în numerar ascunşi în librăria lui Vítor Escária, şeful de cabinet al premierului. Un caz mult-discutat în toată ţara.

Fondatorul Ikea, atacat

De câteva zile, un panou publicitar montat pe străzile din Portugalia arată o fotografie a unei biblioteci însoţită de sloganul „Bun pentru depozitarea cărţilor... sau 75.800 de euro”.

O satiră care a „inspirat” şi alte companii Spre exemplu, filiala portugheză a editurii internaţionale Penguin arată o colecţie de cărţi cu sloganul „mai avem 75.800 de parcurs”.

Dezbaterea propusă de Ikea îi împarte însă pe comentatorii de pe reţelele de socializare. Sunt cei care apără compania suedeză şi cei care o acuză de populism şi îi reproşează că vrea să „joace” politic. Unii s-au legat de trecut nazist al lui Ingvar Kamprad, fondatorul Ikea.

Politica lusitană îşi vede mai departe de proceduri. Consiliul de Stat, coordonat de Preşedintele Republicii, Marcelo Rebelo de Sousa, a convocat noi alegeri pentru 10 martie 2024.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici