Noi prevederi pentru anul universitar: Desfăşurarea cursurilor, forme de examinare şi modificarea procesului de admitere

  • Ordonanţă de Urgenţă privind desfăşurarea şi examinarea în mediul universitar
  • Sistemul de învăţământ în universităţi se desfăşoară online
  • Prevederile Ordonanţei vor fi publicate în Monitorul Oficial
1069 afișări
Imaginea articolului Noi prevederi pentru anul universitar: Desfăşurarea cursurilor, forme de examinare şi modificarea procesului de admitere

Guvernul a aprobat prin OUG modul de funcţionare temporară în mediul universitar şi postuniversitar

Guvernul a aprobat, joi seara, prin Ordonanţă de Urgenţă modul de funcţionare, desfăşurare şi examinare în mediile universitare şi postuniversitare. Astfel, pe durata stării de urgenţă şi până la eliminarea restricţiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, desfăşurarea tuturor activităţilor de predare – învăţare – evaluare aferente semestrului al II-lea al anului universitar 2019-2020, a examenelor de finalizare a studiilor de licenţă, de masterat sau a programelor de studii postuniversitare, susţinerea tezelor de doctorat, susţinerea tezelor de abilitare pentru anul universitar 2019-2020, se poate realiza şi în modul on-line.

Pe durata stării de urgenţă şi până la începutul anului universitar 2020-2021, instituţiile de învăţământ superior din sistemul naţional de învăţământ, în baza autonomiei universitare, cu respectarea calităţii actului didactic şi cu asumarea răspunderii publice, utilizează metode didactice alternative de învăţământ. Cadrele didactice raportează, la finalul fiecărei luni, în cadrul fişelor de pontaj către responsabilii desemnaţi de conducerea facultăţilor/departamentelor, aspectele specifice pentru activitatea desfăşurată prin intermediul platformelor on-line.

Pe durata stării de urgenţă şi până la eliminarea restricţiilor privind adunările publice de către autorităţile de resort, procesul de admitere la studiile universitare se poate desfăşura şi prin intermediul platformelor online.

Activităţile didactice şi de cercetare prevăzute la art. 287 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare, precum şi examenele de finalizare a semestrelor şi a studiilor de licenţă si masterat, susţinerea referatelor şi a tezelor de doctorat, desfăşurate online în anul universitar 2019 – 2020, în cadrul formelor de învăţământ cu frecvenţă şi cu frecvenţă redusă se circumscriu prevederilor art. 139 lit. a), b), din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare şi sunt recunoscute.

Participarea studenţilor şi studenţilor doctoranzi, care pe perioada aplicării Decretului 195/2020 au urmat activităţi de învăţare şi predare prin utilizarea dispozitivelor în format online, la examenele prevăzute de art. 143 şi art. 144 din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 cu modificările şi completările ulterioare de studenţii şi studenţii doctoranzi, se realizează potrivit metodologiilor aprobate de instituţiile de învăţământ universitar.
Activităţile didactice care impun interacţiunea „faţă în faţă”, se recuperează în sistem modular, intensiv, după încetarea stării de urgenţă şi înainte de sesiunile de examene aferente semestrului al –II-lea.
Măsurile luate de instituţiile de învăţământ universitar în vederea punerii în aplicare a prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă se aplică pe perioada anului universitar 2019- 2020.
Documentul a fost pus în dezbatere publică pe 22 aprilie, aprobat aseară prin Ordonanţă de Urgenţă de Guvern şi va fi publicat în Monitorul Oficial.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici