Nouă dezinfecţie la Maternitatea Rădăuţi, gravidele transportate la SJU Suceava până luni

Managerul Spitalului Rădăuţi, Dorin Tibeică, a declarat, vineri, că în Maternitatea Rădăuţi, unde au fost înregistrate şapte noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti la nou-născuţi, va fi făcută o nouă dezinfecţie, iar în următoarele trei zile gravidele vor fi mutate la SJU Suceava.

161 afișări
Imaginea articolului Nouă dezinfecţie la Maternitatea Rădăuţi, gravidele transportate la SJU Suceava până luni

Nouă dezinfecţie la Maternitatea Rădăuţi, gravidele transportate la SJU Suceava până luni (Imagine: Darius Mitrache / Mediafax Foto)

Dorin Tibeică a declarat corespondentului MEDIAFAX că a luat decizia efectuării unei noi dezinfecţii la Maternitatea Rădăuţi, iar gravidele care se vor adresa Spitalului Rădăuţi vor fi direcţionate spre Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava.

El a mai spus că s-a luat această măsură întrucât dezinfecţia nu se poate face atunci când Maternitatea este la capacitate maximă, iar nou-născuţii şi mamele lor care sunt în prezent internaţi urmează să fie externaţi, treptat, până duminică.

Managerul Spitalului Rădăuţi a explicat că dezinfecţia se va face pe măsură ce se eliberează saloanele, urmând să fie incluse în această acţiune sălile de tratamente, sălile de naşteri şi spaţiile tehnice ale maternităţii.

El a spus că vor fi recoltate probe din spaţiile dezinfectate, iar pentru cele care vor fi dezinfectate în cursul serii de duminică, probele vor fi prelevate luni dimineaţă.

Tibeică a precizat că acţiunea de dezinfecţie se va realiza sub coordonarea responsabililor Compartimentului de Urmărire a Infecţiilor Nosocomiale din cadrul Spitalului Rădăuţi.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, medicul Cătălina Zorescu, declara corespondentului MEDIAFAX că, începând cu 30 ianuarie, la Maternitatea Rădăuţi au început să apară noi cazuri de infecţii intraspitaliceşti cu stafilococ auriu la nou-născuţi.

Zorescu preciza că primii bebeluşi infectaţi cu stafilococ auriu au prezentat o formă uşoară a bolii, respectiv afecţiuni cutanate, nou-născuţii fiind trataţi la Maternitatea Rădăuţi.

Ulterior însă, au apărut cazuri cu forme mai grave de îmbolnăvire, respectiv abcese cu diferite localizări, asemănătoare celor întâlnite şi anul trecut, care au necesitat internarea în secţia de Chirurgie Infantilă a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Suceava, pentru tratament şi intervenţii chirurgicale.

Ea adăuga că toate infecţiile nosocomiale înregistrate la Maternitatea Rădăuţi au fost confirmate ca fiind determinate de stafilococul auriu medicilino-rezistent, arătând că noile cazuri de îmbolnăvire sunt o continuare a focarului de infecţie înregistrat la sfârşitul anului trecut.

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a dispus, în 18 decembrie 2013, închiderea temporară a Maternităţii Rădăuţi după apariţia unui focar de infecţie intraspitalicească cu şase cazuri de nou-născuţi care au contractat stafilococ auriu medicilino-rezistent.

Ulterior, în 6 ianuarie, maternitatea a fost redeschisă, după ce rezultatele probelor de laborator recoltate din Maternitatea Spitalului Municipal "Sf Cosma si Damian" Rădăuţi au fost corespunzătoare din punct de vedere microbiologic.

Atunci, DSP Suceava a solicitat, între altele, Maternităţii Rădăuţi să respecte cu stricteţe prevederile privind dezinfecţia, curăţenia şi sterilizarea, să raporteze eventualele cazuri de infecţii intraspitaliceşti, iar în ceea ce priveşte personalul să facă periodic analize medicale specifice, să respecte regulile de igienă şi să folosească în mod corect echipamentul de protecţie.

Maternitatea Rădăuţi s-a mutat în actuala locaţie în 4 decembrie 2013, după ce clădirea a fost modernizată în cadrul unui program de reabilitare a maternităţilor finanţat de Banca Mondială. Până în 4 decembrie 2013, maternitatea a funcţionat în alt spaţiu.

Prefectul de Suceava, Florin Sinescu, declara, la sfârşitul anului trecut, că au fost depistate în focar 19 cazuri de infecţie, iar la 14 a fost necesară spitalizarea.

El menţiona că, în urma analizelor efectuate, din totalul celor 45 de angajaţi ai Maternităţii Rădăuţi 22 de persoane au fost depistate ca fiind purtătoare de stafilococ auriu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici