Numărul total al cazurilor de gripă cu virusul A/H1N1 a ajuns la 5.071

Alte 92 de cazuri de gripă cu virusul nou A/H1N1 au fost confirmate, în ultimele 24 de ore, astfel că numărul total de îmbolnăviri a ajuns la 5.071, informează Ministerul Sănătăţii.

23 afișări
Imaginea articolului Numărul total al cazurilor de gripă cu virusul A/H1N1 a ajuns la 5.071

Numărul total al cazurilor de gripă cu virusul A/H1N1 a ajuns la 5.071 (Imagine: Mediafax Foto)

Din cele 92 de cazuri noi, câte unul au fost confirmate în Arad, Brăila, Dâmboviţa, Maramureş şi Olt, câte trei în Alba, Constanţa, Dolj şi Ialomiţa, câte două în Călăraşi şi Prahova, patru la Braşov, câte 11 la Argeş şi Cluj, opt la Botoşani, câte şapte la Suceava şi Timiş şi 17 la Bucureşti.

Media îmbolnăvirilor zilnice este de aproximativ o sută. În România au fost înregistrate 29 de decese prin gripa pandemică.

Keiji Fukuda, consilier special al directorului general pentru pandemia de gripă, de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, spunea joi, într-o conferinţă de presă că "deşi suntem deja de aproape opt luni în pandemie încă mai avem multe semne de întrebare".

El aprecia că este prematur să se spună că pandemia de gripă A/H1N1 s-a încheiat.

Chiar dacă numărul îmbolnăvirilor a început să scadă în America de Nord, propagarea virusului rămâne la un "nivel ridicat" în unele regiuni din Europa şi din Asia Centrală, preciza Fukuda.

"Nu ne putem relaxa, întrucât punctul maxim al pandemiei a fost atins extraordinar de devreme pentru gripă şi avem încă mai multe luni de iarnă pentru a ne linişti. Şi atunci, ne putem pune întrebarea dacă nu cumva ne aşteaptă un alt val de activitate care poate să apară la sfârşitul iernii sau în lunile de primăvară devreme. Nu ştim, de aceea autorităţile medicale vor continua să monitorizeze evoluţia îmbolnăvirilor", spunea Fukuda.

O problemă cu care se confruntă OMS constă în faptul că în lume există doar 23 de producători de vaccin, iar în Europa şapte (printre care şi România, potrivit Institutului Cantacuzino).

În aceste sens, recent, directorul general a solicitat solidaritate internaţională pentru a oferi un acces echitabil la vaccin în pandemia de gripă pentru toate ţările.

OMS estimează că peste 150 de milioane de doze de vaccin au fost distribuite în aproximativ 40 de ţări. Toate datele colectate de către OMS, până în prezent, indică faptul că toate vaccinurile administrate sunt sigure, având profilul de siguranţă similar cu cel al vaccinurilor sezoniere.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici