O nouă percheziţie la sediul "Pro Lex". Lincu spune că a prezentat toate actele cerute

O nouă percheziţie a avut loc, vineri, la sediul social al Sindicatului "Pro Lex" în dosarul în care procurorii Parchetului instanţei supreme au declanşat urmărirea penală pentru fraudă, liderul de sindicat Vasile Lincu declarând, pentru MEDIAFAX, că a pus la dispoziţie toate actele cerute.

49 afișări
Imaginea articolului O nouă percheziţie la sediul "Pro Lex". Lincu spune că a prezentat toate actele cerute

O nouă percheziţie la sediul "Pro Lex". Lincu spune că a prezentat toate actele cerute (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Vasile Lincu a spus că anchetatorii au venit la sediul Sindicatului "Pro Lex" pentru a cere contabilitatea organizaţiei din perioada 2007 - 2009, "chiar dacă este a doua oară când vin la o adresă greşită".

"Au venit la punctul de lucru, la birou, din nou având greşită adresa. Ne-au cerut actele contabile din 2007 - 2009, le-am dat pentru a patra oară, acum în doi saci sigilaţi", a precizat Lincu.

Liderul sindical a susţinut că, deşi nu era obligat să dea actele, având în vedere că pe documentele de percheziţie nu era trecută corect adresa, a prezentat şi pus la dispoziţie toate actele solicitate, chiar şi dovezi că sindicatul a colaborat cu cei de la ANAF privind documentele cerute.

Poliţiştii au stat la sediul "Pro Lex" aproximativ o oră şi jumătate.

Prima percheziţie în acest caz a avut loc în 8 martie, la sediul social al Sindicatului "Pro Lex", care este şi locuinţa personală a liderului Vasile Lincu.

În aceeaşi zi, Parchetul instanţei supreme a comunicat că liderii sindicali în cadrul Sindicatului Poliţiştilor şi Vameşilor "Pro Lex", Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei, sunt urmăriţi penal pentru însuşire de bani, iar trezorierul sindicatului Negoiţă Voinea, pentru înregistrare fictivă în gestiune a operaţiunilor.

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie efectuează cercetări în acest caz pentru delapidare cu consecinţe deosebit de grave în formă continuată şi fals intelectual faţă de trei învinuiţi.

Anchetatorii au constatat că Vasile Lincu şi Florin Vîlnei Florin Ilie şi-ar fi însuşit şi ar fi folosit diferite sume de bani, fără aprobarea organelor de conducere şi fără descărcare de gestiune, în timp ce Negoiţă Voinea ar fi acceptat înregistrarea în contabilitate a operaţiunilor fictive şi a denaturat veniturile şi cheltuielile sindicatului Pro Lex.

Vasile Lincu şi Florin Ilie Vîlnei", cu ajutorul trezorierului sindicatului Negoiţă Voinea, şi-ar fi însuşit 1,2 milioane de lei (285.000 de euro), faptele fiind comise la sfârşitul lunii decembrie 2009, respectiv în cursul anului 2010.

Potrivit Parchetului, cercetările efectuate au mai relevat că cei doi lideri sindicali au încheiat contracte în numele Sindicatului "Pro Lex", iar recepţia unor bunuri a fost consemnată fără justificare în documentele contabile şi fără descărcare de gestiune. De asemenea, probatoriul administrat a relevat că au fost achitate din fondurile sindicatului sume de bani cu titlul "drepturi de autor" fără îndeplinirea condiţiilor legale.

O plângere privind anumite nereguli la sindicatul "Pro Lex" a fost înregistrată în 2010 la Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR), poliţiştii luând număr unic de înregistrare a cauzei la un parchet local. Ulterior, în septembrie 2010, Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din cadrul Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a preluat investigaţiile în acest caz, în care poliţiştii fac cercetări, sub supravegherea procurorilor.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici