Obligativitatea întocmirii fişei postului, eliminată pentru microîntreprinderi

  • Obligativitatea întocmirii fişei postului, a condicii de prezenţă şi a regulamentului intern a fost eliminată pentru microîntreprinderi, anunţă Raluca Turcan.
  • De asemenea, angajaţii pot fi pregătiţi de la distanţă pentru telemuncă şi se poate folosi semnătura electronică în încheierea contractelor.
1377 afișări
Imaginea articolului Obligativitatea întocmirii fişei postului, eliminată pentru microîntreprinderi

Sursa foto: Mediafaxfoto

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a anunţat, joi, că Guvernul a adoptat în prima lectură două ordonanţe de urgenţă care simplifică relaţiile de muncă prin digitalizare şi debirocratizare.

O ordonanţă de urgenţă include prevederi privind folosirea semnăturii electronice, încheierea contractelor de muncă în relaţiile cu instituţiile statului pentru angajator sau angajaţi şi să posibilitatea angajatorului să achiziţioneze semnătura electronică pentru angajat.

„În acelaşi timp, tot prin aceeaşi ordonanţă de urgenţă, am încercat să simplificăm activităţile în telemuncă, ţinând cont de faptul că în momentul de faţă avem declarate aproximativ 400.000 de contracte cu clauză de telemuncă faţă de 50.000 de contracte existente anul trecut în aceeaşi perioadă. Pentru facilitarea relaţiilor de muncă la distanţă astăzi, prin această ordonanţă de urgenţă, dăm posibilitatea pregătirii angajaţilor de la distanţă pentru activitatea de telemuncă. De asemenea, dăm posibilitatea să se folosească semnătura electronică în încheierea contractelor de telemuncă. Nu mai puţin importantă este şi prevederea prin care, în activitatea de telemuncă, instruirea angajaţilor de către angajator să prevadă şi obligativitatea angajaţilor de a păstra confidenţialitatea documentelor pe care le manipulează în activitatea de la distanţă”, a afirmat Turcan.

A fost inclusă şi obligaţia de a arhiva digital contractele de muncă şi alte documente elaborate în relaţiile de muncă.

O altă ordonanţă de urgenţă se referă la aproximativ 445.000 de microîntreprinderi din România care au sub 9 angajaţi. A fost eliminată obligativitatea întocmirii fişei postului, a condicii de prezenţă şi a regulamentului intern.

„Acestea sunt acte birocratice care pentru o microîntreprindere cu 2 angajaţi presupune completarea unui set atât de consistent de documente. Practic, am eliminat o muncă în plus pe care angajatorii pot să o desfăşoare fie verbal în relaţia cu angajaţii, fie printr-un act asumat de mână, întrucât vorbim despre întreprinderi mici şi mijlocii care au nevoie de flexibilitate în relaţiile de muncă”, a afirmat ministrul Muncii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici