Omizile distrug culturile de lavandă din sudul Franţei. Pierderi de milioane de euro

Omizile au provocat pierderi de milioane de euro în culturile de lavandă din Franţa în acest an, potrivit unei asociaţii agricole care a cerut ajutorul guvernului, transmite dpa. Fermierii au pierdut 90% din recoltă în unele cazuri.

418 afișări
Imaginea articolului Omizile distrug culturile de lavandă din sudul Franţei. Pierderi de milioane de euro

Omizile distrug culturile de lavandă din sudul Franţei. Pierderi de milioane de euro

"Sunt zeci şi zeci de hectare care nu au fost recoltate pentru că nu a meritat. Nu a mai rămas nimic", a declarat Alain Aubanel, şeful Asociaţiei pentru arome şi plante medicinale PPAM, cu sediul în Manosque, în sudul Franţei.

Fermierii au pierdut 90% din recoltă în unele cazuri, a declarat el pentru dpa.

"Estimez pierderea la câteva milioane de euro", a spus el.

Vinovaţi ar fi omizile care au ajuns în Franţa odată cu Sirocco, un vânt fierbinte din Africa de Nord. Omizile au mâncat tulpinile de lavandă şi au uscat plantele. În locul culorii specifice, violet, câmpurile de lavandă, de altfel populare ca destinaţii de vacanţă şi motive de fotografii, au devenit gri-maronii în această vară.

Departamentele Alpes-de-Haute-Provence, Vaucluse şi Drôme au fost cele mai afectate - şi mai ales zonele de cultivare tradiţionale din munţi, adică exact zonele în care agricultorii nu pot cultiva aproape nimic altceva, spune Aubanel.

"Cunosc oameni care şi-au pierdut 80% din recolte, chiar 90%. Dacă aceşti oameni nu primesc ajutor financiar, riscă să intre în faliment", spune Asociaţia.

Omizile nu sunt o noutate pentru cultivatorii de lavandă. Ele au afectat culturile şi în 2018 şi 2019, dar nu în aceeaşi măsură.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici