ONG cere înlocuirea termenului "handicap" cu "dizabilitate" în proiectul de revizuire a Constituţiei

Liga pentru promovarea şi apărarea drepturilor persoanelor cu handicap din România solicită înlocuirea termenului "handicap" cu "dizabilitate", în proiectul de revizuire a Constituţiei, la capitolul Protecţia persoanelor cu handicap, se arată într-un comunicat transmis agenţiei MEDIAFAX.

188 afișări
Imaginea articolului ONG cere înlocuirea termenului "handicap" cu "dizabilitate" în proiectul de revizuire a Constituţiei

ONG cere înlocuirea termenului "handicap" cu "dizabilitate" în proiectul de revizuire a Constituţiei (Imagine: Shutterstock)

Reprezentanţii societăţii civile spun că apelează la factorii decidenţi pentru ca aceştia să trateze "cu respect şi normalitate" domeniul persoanelor cu dizabilitate, pentru ca acestea să nu mai fie umilite şi discriminate.

"Din păcate, în România, sintagma «handicap», în contextul mentalităţii româneşti, are o conotaţie necorespunzătoare, situaţie ce necesită schimbarea acesteia cu sintagma «dizabilitate» conform Legii pentru ratificarea Convenţiei privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi, adoptată la New York de Adunarea generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite la 13 decembrie 2006, deschisă spre semnare la 30 martie 2007 şi semnată de România la 26 septembrie 2007", se arată în comunicat.

Reprezentanţii Ligii susţin că au transmis amendamentul şi argumentările juridice celulei pentru proiectul de lege pentru revizuirea Constituţiei României, după ce şi Curtea Constituţională a deliberat că se menţine, în formularea articolului 50, termenul "handicap".

"În al XII-lea ceas, înainte de a se purcede la referendum pentru viitoarea Constituţie, rugăm oamenii politici şi parlamentarii României să se aplece cu înţelepciune şi suflet pentru amendarea articolului 50, în sensul adoptării sintagmei «dizabilitate» la capitolul «Protecţia persoanelor cu handicap»", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici