Oprescu: Aproximativ 450.000 de bucureşteni ar putea beneficia de subvenţie la căldură

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat, miercuri, că aproximativ 400-450 de mii de bucureşteni ar putea beneficia de subvenţie la căldură, iar plata se poate face linear, precizând că îi sfătuieşte pe bucureşteni să plătească în tranşe, pentru a nu exista "vârf de efort" pentru iarnă.

206 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Aproximativ 450.000 de bucureşteni ar putea beneficia de subvenţie la căldură

Primarul Capitalei, Sorin Oprescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Nu mai aveam acoperire din buget pentru a putea menţine subvenţii. Subvenţia va fi diferenţiată, în sensul că aşteptăm să vedem câţi din oameni au nevoie de subvenţie şi o vom acorda", a spus Sorin Oprescu.

Edilul a precizat că municipalitatea va încerca să protejeze partea de populaţie care are nevoie, precizând că ar putea beneficia de subvenţii 400-450 de mii de persoane din 1,5 milioane de contracte, rata de suportabilitate fiind de 5,85.

Oprescu a mai spus că salariul maxim pentru care va fi primită subvenţia nu a fost stabilit, urmând să vină de la ANAF lista cu veniturile persoanelor.

"Avem 450 de mii de oameni care sunt sub 10.000 sub 15.000, pe aceia îi vom subvenţiona primii", a precizat primarul Capitalei.

Sorin Oprescu a precizat că majorarea de 37 la sută a preţului la gigacalorie, de la 119 la aproximativ 160 de lei, este "cea mai mică pe care suntem în stare să o facem ca să nu încărcăm cetăţeanul".

Primarul general a precizat că, din punctul său de vedere, a ales să facă o singură mărire, Bucureştiul fiind pe locul 12 în ce priveşte preţul la gigacalorie.

Oprescu a mai spus că plata lineară asigură neîncărcarea facturii pentru iarnă şi îi sfătuieşte pe bucureşteni să plătească astfel pentru a nu exista "vârf de efort" pentru iarnă, considerând că bucureştenii se vor descurca cu aceste calcule.

"Este o încercare de menţinere a unei constanţe în sprijinul pe care îl dăm, în condiţiile în care Guvernul nu mai dă niciun ban la subvenţie, în condiţiile în care unii au salarii mari şi sunt subvenţionaţi. Nu este corect, nu este etic", a mai spus Oprescu.

În opinia primarului, această majorare de tarife înseamnă salvarea efectivă a Primăriei de a plăti producătorul de apă caldă în acestă iarnă şi a ţine în continuare subvenţia pentru cei care au nevoie.

Edilul a mai spus că disponibilizările de la RADET, discutate deja, vor avea loc până în 2014, pentru că este nevoie nu doar de mărirea sumei pe care trebuie s-o plătească populaţia, ci şi de o restructurare şi o transformare a regiei într-o societate comercială, dar şi de o restructurare a managementului.

Bucureştenii vor plăti de la 1 august mai mult pentru energia termică, preţul crescând de la 124 lei/Gcal la 169,88 lei/Gcal, preţul incluzând TVA, au decis, miercuri, consilierii generali.

Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali, preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei va fi, din 1 august 2011, de 137 de lei/Gcal (fără TVA), respectiv 169,88 lei/Gcal cu TVA.

Preţul local de facturare al energiei termice furnizate populaţiei este neschimbat din octombrie 2007, când a fost aprobat la nivelul de 100 de lei/Gcal (fără TVA).

După majorarea TVA de la 19% la 24%, preţul gigacaloriei în Capitală a crescut de la 119 la 124 de lei.

Proiectul prevede că începând din luna august 2011 energia termică livrată populaţiei va fi facturată în tranşe lunare egale pe perioada unui an calendaristic.

Plata facturilor de energie termică pentru încălzire se poate face în tranşe egale, însă numai cu acordul asociaţiilor de locatari sau de proprietari. Pentru cei care optează pentru plata în tranşe egale, achitarea se va face conform procedurii propuse de RADET şi avizate de Autoritatea Municipală de Reglementare a Serviciilor Publice.

Municipalitatea estimează ca prin creşterea la 137 de lei/Gcal a preţului local de facturare a energiei termice furnizate populaţiei să fie compensat deficitul veniturilor anuale ale RADET.

Primarul general al Capitalei declara, în 13 iulie, că municipalitatea a făcut solicitări la Fisc pentru a vedea cine are venituri suficient de mari pentru a suporta costul întreg al gigacaloriei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici