Oprescu: Le fac plângere pentru calomnie consilierilor PDL, pentru declaraţiile privind sediul PMB

Primarul Capitalei Sorin Oprescu a declarat că va face plângere penală pentru calomnie împotriva consilierilor PDL care au făcut unele declaraţii pe tema contractului de închiriere a actualului sediu al primăriei.

223 afișări
Imaginea articolului Oprescu: Le fac plângere pentru calomnie consilierilor PDL, pentru declaraţiile privind sediul PMB

Oprescu: Le fac plângere pentru calomnie consilierilor PDL, pentru declaraţiile privind sediul PMB (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Edilul a declarat că se va adresa justiţiei în ceea ce-i priveşte pe consilierii PDL care l-au acuzat de nereguli în ceea ce priveşte contractul de închiriere a acutualului sediu al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB) din Splaiul Independenţei.

"Văd că lucrurile acestea se transformă în nişte acuzaţii calomnioase care nu fac altceva decât să-mi demonstreze faptul că PDL-ul îşi ţine şedinţele săptămânale cu acest subiect. Însă chiar şi aşa se pot adresa cuiva respectuos şi fără calomnie. De data asta nu mai înghit că am şi eu limitele mele, o să mă adresez justiţiei", a declarat primarul general Sorin Oprescu, joi, după şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Oprescu a spus că declaraţiile făcute de consilierii PDL în cadrul conferinţei lor, ce a avut loc înaintea şedinţei CGMB, sunt declaraţii politice, însă ele au devenit calomnioase în momentul în care au fost repetate în şedinţă, când s-a discutat prelungirea contractului de închiriere a sediului actual al municipalităţii.

Consilierii generali ai PDL au anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, înaintea şedinţei CGMB, că PDL Bucureşti va depune, săptămâna viitoare, o sesizare la DNA şi la Parchetul general pe numele primarului Sorin Oprescu, pe care îl acuză public de nereguli în ceea ce priveşte sediul primăriei din Splaiul Independenţei, dat fiind că municipalitatea nu a achiziţionat clădirea, aşa cum are posibilitatea conform contractului de închiriere.

"După ce a plătit chirie 11 milioane de euro şi după ce, la sfârşitul anului 2013, PMB îi solicitase ultimativ ca până la 15 februarie 2014 să intre în legalitate, Sorin Oprescu vine din nou în faţa Consiliului şi cere prelungirea contractului de închiriere cu încă un an de zile", a arătat, joi, consilierul general PDL Silviu Văduva.

Consilierii PDL au părăsit sala în momentul votării proiectului de prelungire a contractului de închiriere a sediului PMB. Prelungirea contractului a fost aprobată de CGMB până la 1 octombrie 2014.

Oprescu a explicat, atât înaintea votării proiectului privind prelungirea contractului, cât şi după votul consilierilor, motivele pentru care municipalitatea nu a cumpărat până în prezent sediul în care-şi desfăşoară activitatea din 2010.

Astfel, Oprescu a spus că, atât în 2010, cât şi în 2011 şi 2012, a adresat Ministerului Finanţelor solicitări privind acordul necesar achiziţionării în leasing a clădirii.

"O astfel de operaţiune (achiziţionarea în leasing imobiliar - n.r.) se poate face cu condiţia încadrării în limita legală de 30 la sută a gradului de îndatorare a municipiului şi fără plăţi restante la data de 31 decembrie a anului anterior, lucru care pentru municipalitate nu a fost posibil având în vedere povara creditului luat în 2006 de Adriean Videanu", a arătat Sorin Oprescu.

Primarul a mai spus că, în cei patru ani de închiriere a sediului, respectiv 2010 - 2013, municipalitatea a plătit în total 4,8 milioane de euro pe chirie.

"4,8 milioane de euro atât s-a cheltuit până acum, iar în contract scrie foarte clar că toate acestea reprezintă sume care se vor deduce din preţul de vânzare al imobilului", a mai spus Oprescu.

Primarul Capitalei a mai spus că preţul nu a fost stabilit de la început, având în vedere că, până la vânzarea - cumpărarea imobilului, vor fi fluctuaţii pe piaţă.

"Dacă atunci scriam un preţ eram caraghioşi. Obligaţia să se facă evaluarea este înainte de vânzare. Se va termina raportul de evaluare atât al nostru, cât şi al proprietului că sigur îşi face propriul raport şi apoi vorbim de preţul imobilului", a mai zis primarul general.

Oprescu a mai arătat că, din momentul în care a putut demara acţiuni privind cumpărarea imobilului, a constituit, în luna decembrie, o comisie de negociere care va face toate demersurile necesare pentru stabilirea preţului de achiziţie.

În ceea ce priveşte vânzarea clădirii în mai multe rânduri, Oprescu a precizat că municipalitatea şi-a exprimat de şase ori intenţia de a cumpăra, dar şi faptul că, deşi au fost vânzări succesive, a rămas aceeaşi structură a acţionariatului avută de prima firmă.

"Pe parcursul anilor proprietarii ne-au înştiinţat că s-a vândut şi s-a cumpărat (imobilul - n.r.). I-am invitat la discuţii şi mi s-a explicat că este tot firma iniţială cu aceeaşi structură a acţionariatului", a declarat Oprescu, subliniind că banii daţi până acum pe chirie vor fi scăzuţi din preţul imobilului la cumpărare, potrivit unei clauze din contract.

În ceea ce priveşte acuzaţiile de tergiversare a lucrărilor de consolidare a vechiului sediu, din Bulevardul Regina Elisabeta, Oprescu a menţionat că acestea au fost aprobate încă din 2008 iar, în 2009, în urma unui al treilea raport în care se arăta că imobilul nu mai rezistă, s-a luat decizia începerii acestor lucrări.

"În clădirea veche s-a terminat consolidarea în urmă cu o lună şi acum începem să amenajăm înăuntru", a mai spus Oprescu.

Consilierii generali au aprobat joi prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei până la 1 octombrie 2014, deşi proiectul de hotărâre prevedea prelungirea până la 31 ianuarie 2015.

Prelungirea contractului de închiriere a fost aprobată pentru opt luni, în loc de un an, la propunerea consilierului PNL Cornel Pieptea.

Contractul de închirierea a actualului sediu al Primăriei Municipiului Bucureşti (PMB), din Splaiul Independenţei, încheiat în 2009, a mai fost prelungit în decembrie 2013 până la 1 februarie 2014. Încă de la început, în acest contract, a existat clauza potrivit căreia municipalitatea avea posibilitatea să cumpere imobilul.

Potrivit expunerii de motive a proiectului de prelungire a contractului, prin dispoziţia primarului general, din 16 decembrie 2013, a fost numită o comisie care a demarat procedurile privind negocierea contractului de vânzare-cumpărare a imobilului în care municipalitatea îşi desfăşoară activitatea în prezent.

"Având în vedere faptul că negocierile se află încă în curs şi faptul că lucrările la imobilul de patrimoniu al Primăriei Municipiului Bucureşti, situat în Bulevardul Regina Elisabeta nr. 47 din Sectorul 5, se vor desfăşura pe parcursul întregului an 2014, este necesară prelungirea contractului de închiriere a imobilului din Splaiul Independenţei nr. 291-293, Sector 6, pentru o perioadă de un an, respectiv până la data de 31.01.2015", se arată în expunerea de motive.

Consilierii generali au aprobat, în 10 decembrie 2013, o altă hotărâre privind prelungirea contractului de închiriere a actualului sediu al Primăriei Capitalei până la 1 februarie 2014. În proiectul iniţial, se prevedea prelungirea contractului cu un an.

Contractul a fost încheiat în 2009 pentru un imobil cu suprafaţa de 12.576 de metri pătraţi, pentru care municipalitatea plătea 17,88 de euro pe metru pătrat, proprietarii de atunci, SC Iliotomi Grup SRL, optând atunci pentru nefacturarea TVA, a precizat consilierul general Cornel Pieptea.

Ulterior, în iunie 2010, clădirea a fost vândută de SC Iliotomi Grup către SC Apatel Properties SRL, iar CGMB a aprobat un act adiţional la contractul iniţial, prin care municipalitatea plătea 14,387 euro pe metru pătrat plus TVA, iar suprafaţa clădirii se mărea la 12.906 de metri pătraţi, ca urmare a construirii unor lifturi exterioare.

Astfel, potrivit lui Pieptea, în 2010, municipalitatea a plătit 10.944.679 lei, în 2011 - 11.377.823 de lei, în 2012 - 11.940.815 lei, iar în 2013 - 9.046.757 lei.

În 28 noiembrie 2013, viceprimarul Capitalei Marcel Nicolaescu spunea că actuala clădire în care funcţionează municipalitatea nu va mai fi cumpărată, având în vedere că, în toamna lui 2014, cel mai târziu, municipalitatea va reveni în vechea clădire, din Bulevardul Regina Elisabeta.

Şi primarul Capitalei, Sorin Oprescu, declara, în 2 decembrie, că speră ca, în septembrie 2014, municipalitatea să se mute în vechiul sediu consolidat, urmând ca lucrările să continue şi cu alte amenajări în curtea interioară a instituţiei.

În martie 2010, Primăria Capitalei s-a mutat în calitate de chiriaş în sediul de pe Splaiul Independenţei, pentru a permite consolidarea şi reabilitarea clădirii din Bulevardul Regina Elisabeta.

Sediul tradiţional al municipalităţii, situat în bulevardul Regina Elisabeta nr. 47, în Sectorul 5 al Capitalei, a fost realizat între anii 1906 şi 1911, după un proiect al arhitectului Petre Antonescu. Clădirea a fost expertizată în 2005.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici